Članak

Lelek: Upozorenje Odbrani

12. Novembra 2007.00:00
Suđenje Željku Leleku odgođeno zbog nedolaska advokata Fahrije Karkina

This post is also available in: English

Iako se na ročištu pojavilo devet od deset pozvanih svjedoka, suđenje Željku Leleku odgođeno je zbog nedolaska branioca Fahrije Karkina.

U vrijeme početka suđenja Sud je dobio telegram advokata Karkina koji moli odgodu suđenja zbog angažmana na drugom pretresu.

“Ovo je vrlo neugodna pozicija s obzirom da svjedoci uglavnom ne žive u Sarajevu i da su doputovali iz različitih mjesta”, rekao je predsjedavajući Sudskim vijećem Hilmo Vučinić.

Sudija je objavio i da će od advokata Karkina tražiti pismeno izjašnjenje o razlozima nedolaska, te, ukoliko se utvrdi da je razlog bio neopravdan, moguće je preduzimanje “daljih mjera”, uključujući i novčano kažnjavanje. “Zadnje ročište u ovom predmetu bilo je 22. oktobra i Odbrana je mogla na vrijeme zatražiti zamjenu”, rekao je sudija Vučinić.

Optuženi Željko Lelek zatražio je dozvolu da sam ispita svjedoke. Sud nije odobrio ovaj zahtjev, budući da se ročište ne može održati bez branioca.

U vrijeme rata, a prema navodima optužnice, Lelek je djelovao zajedno sa Milanom Lukićem, optuženim pred Tribunalom u Hagu, te Mitrom Vasiljevićem, koji je zbog zločina u Višegradu osuđen na 15 godina zatvora.

Optužnica protiv Leleka sadrži šest tačaka u kojima se opisuju silovanja, ubistva i mučenja civila.

Suđenje je odgođeno za 16. novembar, kada bi trebali pristupiti isti svjedoci.

This post is also available in: English