Članak

Sljedeće sedmice: Izjašnjenje o krivici za zločine u Zvorniku

9. Novembra 2007.14:03

Pred Odjelom za ratne zločine Suda BiH, naredne sedmice, 12. novembra, o krivnji će se izjasniti Slobodan Ostojić, koji se zajedno sa Sretenom Lazarevićem, Draganom Stanojevićem i Miletom Markovićem tereti za maltretiranje Bošnjaka koji su bili zatvoreni u zgradi Suda za prekršaje i objektu “Novi izvor” u Zvorniku.

Ostojić se nije pojavio na ročištu 23. oktobra ove godine, kada su se o krivnji izjasnila dvojica optuženih, dok je Dragan Stanojević izjavio da se brani šutnjom.

Suđenje Mirku Todoroviću i Milošu Radiću nastavlja se u ponedjeljak, 12. novembra, kada će Državno tužilaštvo saslušati nova svjedočenja o zarobljavanju i strijeljanju grupe civila u naselju Borkovac kod Bratunca.

Deset svjedoka Odbrane Željka Leleka, bivšeg višegradskog policajca optuženog za zločine protiv čovječnosti, pojavit će se pred Sudom BiH u ponedjeljak, 12. novembra. Istog dana zakazano je i izvođenje dokaza Tužilaštva protiv Paška Ljubičića, koji se tereti za zločine počinjene u Vitezu i Busovači, u vrijeme dok je bio komandir Četvrte bojne Vojne policije Hrvatskog vijeća obrane.

Prvi svjedoci Tužilaštva na suđenju Ranku i Rajku Vukoviću pojavit će se u utorak, 13. novembra, a suđenje će biti nastavljeno u četvrtak i petak. Braću Vuković Tužilaštvo tereti za ubistva dva Bošnjaka u maju 1992. godine u selu Podkolun kraj Foče. Ranko je optužen i za silovanje zaštićene svjedokinje A u mjestu Miljevina.

Dokazni postupak Tužilaštva protiv Mitra Raševića i Save Todovića, nekadašnjih funkcionera Kazneno-popravnog doma Foča optuženih za zločine protiv čovječnosti, nastavlja se u utorak, 13. novembra, saslušanjem još dva svjedoka.

Istog dana predviđen je i nastavak suđenja Šefiku Aliću, pripadniku Armije BiH koji se tereti za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika počinjen u Bosanskoj krajini 1995. godine.

Suđenja jedanaestorici optuženih za genocid u Srebenici zakazana su za 14. i 15. novembar, a prema zvaničnom rasporedu Suda BiH, u istim danima planiran je nastavak izvođenja materijalnih dokaza Tužilaštva na suđenju Željku Mejakiću, Momčilu Grubanu, Dušanu Fuštaru i Dušku Kneževiću, optuženima za zločine u Prijedoru.

Dva dana naredne sedmice – 12. i 14. novembra – Tužilaštvo će nastaviti izvoditi dokaze na suđenju Marku Radiću, Draganu Šunjiću, Damiru Brekalu i Mirku Vračeviću, koje smatra odgovornim za zločine u mostarskom zatvoru Vojno počinjene tokom 1993. i 1994. godine.

U srijedu, 14. novembra, pojavit će se svjedoci koji će iskaz davati u korist Jadranka Palije, bivšeg pripadnika Vojske Republike Srpske, koji se tereti za zločine počinjene u Sanskom Mostu od 1992. do 1995. godine.