Članak

Todorović i Radić: Potraga za istinom

5. Novembra 2007.05:39
Bivši stanovnik Bratunca prisjetio se agonije kroz koju je prolazio saznavši da mu je dvoje djece bilo na strijeljanju u naselju Borkovac.

Prisjećajući se događaja od 20. maja 1992. godine i članova svojih porodica koje su izgubili, još dva svjedoka Tužilaštva dala su iskaz na suđenju Mirku Todoroviću i Milošu Radiću.

Državno tužilaštvo smatra optužene odgovornim za napad na 14 civila u naselju Borkovac, općina Bratunac, koji su nakon zarobljavanja, pljačkanja i maltretiranja odvedeni kod potoka i strijeljani.

Hamed Ramić se iz Libije vratio u BiH u januaru 1993. godine, kada se, prema njegovom iskazu, u Tuzli susreo sa suprugom, koja ga je obavijestila o smrti kćerke Hamedine.

“Zanijemili smo i dugo vremena samo gledali jedno u drugo. Bilo nam je teško. Kad smo skupili snagu, počeli smo pričati o detaljima”, rekao je Ramić, dodavši da je sve informacije o stradanju kćerke saznao od supruge, te od Hameda Alića (prvi svjedok Tužilaštva, op.a), rođaka koji je preživio strijeljanje u Borkovcu.

Svjedok tvrdi da je od njih saznao kako su grupu od 14 mještana – među kojima su bili njegov sin Amer, koji je još išao u srednju školu, te 22-godišnja kćerka Hamedina – zarobili Mirko Todorović, Miloš Radić, Novak Stjepanović i još trojica nepoznatih vojnika.

“Grupa divljaka je Hamedinu odvela u obližnju kuću. Čuo sam da su je ti varvari silovali, a poslije su je vratili u potok i pucali joj u glavu. Djevojci od 22 godine… Mirko mi mora reći ko je silovao moje dijete, ko je ubio moje dijete? Moram znati”, posvjedočio je Ramić, dodavši da je njegov sin među onima koji su preživjeli ovo strijeljanje.

Safa Sulejmanović, druga svjedokinja Tužilaštva, tvrdi da je Bratunac morala napustiti početkom 1992. godine, kada su u selo Suha došli “ljudi sa čarapama na glavama” i istjerali je iz kuće. Nakon što je došla u Kladanj, saznala je da joj je 20. maja 1992. godine ubijen muž Fadil.

Suđenje se nastavlja 12. novembra 2007. godine, kada će Tužilaštvo nastaviti izvoditi dokaze.

Povezani članci