Članak

Sljedeće sedmice: Početak suđenja braći Vuković

2. Novembra 2007.15:04
Pred Sudom BiH sljedeće sedmice trebalo bi početi suđenje Ranku i Rajku Vukoviću, a nastavljaju se suđenja 19-orici optuženih za ratne zločine.

U četvrtak, 8. novembra, pred Odjelom za ratne zločine Suda BiH počet će suđenje braći Ranku i Rajku Vukoviću, optuženim za ubistvo dviju osoba u Foči tokom 1992. godine, dok se Ranko tereti i za silovanje jedne osobe. Državno tužilaštvo je najavilo da će izvesti ukupno šest svjedoka, od kojih će jedan dati iskaz pod pseudonimom A.

Prema zvaničnom rasporedu Suda BiH, u prva tri radna dana sljedeće sedmice nastavit će se suđenje Željku Mejakiću, Momčilu Grubanu, Dušanu Fuštaru i Dušku Kneževiću, koji se terete za silovanja, premlaćivanja, mučenja i ubistva zatočenih Bošnjaka i Hrvata u logorima Omarska i Keraterm tokom 1992. godine.

Nastavak suđenja Mirku Todoroviću i Milošu Radiću, optuženim za učešće u strijeljanju četrnaest civila Bošnjaka u selu Borkovac kraj Bratunca u maju 1992. godine, zakazano je za ponedjeljak, 5. novembar, kada će Državno tužilaštvo saslušati dva svjedoka.

U utorak, 6. novembra, zakazan je nastavak suđenja bivšem pomoćniku komandanta za bezbjednost u bataljonu “Hamze” 505. bužimske brigade Petog korpusa Armije BiH Šefiku Aliću, koji se tereti za zločine počinjene nad pripadnicima Vojske Republike Srpske Krajine.

Marko Radić, Dragan Šunjić, Damir Brekalo i Mirko Vračević trebali bi se pojaviti pred Sudom BiH u srijedu, 7. novembra, za kada je zakazan nastavak izvođenja dokaza Državnog tužilaštva. Svu četvoricu Tužilaštvo tereti za ubistva, silovanja, premlaćivanja i odvođenja na prinudne radove zatočenih Bošnjaka u zatvoru Vojno kraj Mostara tokom 1993. i 1994. godine.

Sljedeće sedmice, u četvrtak, nastavit će se suđenje Pašku Ljubičiću, bivšem zapovjedniku Četvrte bojne Vojne policije Hrvatskog vijeća obrane (HVO), optuženom za zločine počinjene u Vitezu i Busovači, te okolnim selima tokom 1993. godine.

Istog dana, 8. novembra, pred Sudom BiH zakazan je nastavak suđenja Zijadu Kurtoviću, kojeg Tužilaštvo tereti za mučenje i zlostavljanje 20 Hrvata u katoličkoj crkvi Svih Svetih u Donjoj Drežnici kraj Jablanice u toku 1993. godine.

U petak, 9. novembra, Odbrana Zdravka Mihaljevića, optuženog za zločine počinjene u selu Tulice kraj Kiseljaka tokom 1993. godine, nastavit će sa izvođenjem svojih dokaza.

Pred Sudom BiH istog dana zakazan je nastavak izvođenja dokaza Odbrane Jadranka Palije, kojeg Tužilaštvo tereti za učešće u zastrašivanju, premlaćivanju, hapšenju i odvođenju u logore Bošnjaka i Hrvata, te za učešće u ubistvima, kao i silovanju dviju žena na području Sanskog Mosta.

Istog dana, u petak, nastavit će se suđenje četvorici bivših pripadnika Vojne policije Bratunačke brigade Zdravku Božiću, Mladenu Blagojeviću, Željku Zariću i Zoranu Živanoviću, optuženim za učešće u zlostavljanjima i ubistvima Bošnjaka iz Srebrenice u julu 1995. godine u osnovnoj školi u Bratuncu.

Tužilaštvo je najavilo nastavak izvođenja materijalnih dokaza i saslušanje dodatnog svjedoka.