Članak

Ljubinac: Pravosnažna presuda

29. Oktobra 2007.00:00
Apelaciono vijeće potvrdilo je presudu kojom je Radisav Ljubinac osuđen na 10 godina zatvora.

This post is also available in: English

Apelaciono vijeće Suda BiH potvrdilo je zatvorsku presudu Radosavu Ljubincu, koji je osuđen na 10 godina zbog zločina počinjenih tokom 1992. godine.

Apelaciono vijeće je 23. oktobra 2007. godine izdalo pravosnažnu presudu kojom su kao “neosnovane” odbijene žalbe koje su na prvostepenu presudu uložili Tužilaštvo BiH i Odbrana optuženog Radisava Ljubinca.

Također je utvrđeno da je prvostepeno Vijeće u presudi “propustilo da odbije” tačku optužnice od koje je Tužilaštvo u toku glavnog pretresa odustalo, te je ovaj propust ispravljen, odnosno prvostepena presuda je preinačena tako da se odbija ova tačka optužnice, dok u ostalom dijelu ostaje neizmijenjena.

Radisav Ljubinac je proglašen krivim za zločin protiv čovječnosti koji je počinio kao pripadnik vojske tadašnje Srpske Rebulike BiH 3. i 4. augusta 1992. godine na području općine Rogatica. Naime, utvrđeno je da je Ljubinac sudjelovao u prisilnom preseljenju stanovništva iz sela Seljani u logor koji se nalazio u Srednjoškolskom centru “Veljko Vlahović” u Rogatici. Također je utvrđeno da je 5. augusta 1992. godine, po razdvajanju muškaraca od ostalog stanovništva, učestvovao u prisilnom preseljenju žena i djece iz logora.

Presudom je utvrđeno da je Ljubinac od kraja juna do oktobra 1992. godine, u više navrata, tukao četiri civila zatvorena u logoru “Rasadnik” kod Rogatice, te da je 15. augusta 1992. iz Rogatice odvezao 27 civila, među kojima su bila i četiri maloljetnika, u selo Duljevac, nakon čega su korišteni kao živi štit.

Tužilaštvo i Odbrana su se žalili na “pogrešno utvrđeno činjenično stanje” pri prvostepenom postupku, i to jedni na oslobađajući dio, a drugi na optužujući dio presude, ali je Apelaciono vijeće odbacilo ove navode.

Vrijeme koje je Ljubinac proveo u pritvoru, od 16. decembra 2005. godine, uračunat će se u izrečenu kaznu zatvora.

This post is also available in: English