Članak

Ljubičić: Javnost isključena sa suđenja

19. Oktobra 2007.02:08

Zaštićeni svjedok Tužilaštva BiH na suđenju Pašku Ljubičiću, optuženom za zločin protiv čovječnosti počinjen napodručju Srednje Bosne, saslušan je bez prisustva javnosti.

Odluku o isključenju javnosti donijelo je Sudsko vijeće na prijedlog tužioca Davida Schwendimana, koji je također razmatran na zatvorenoj sjednici.

Državno tužilaštvo tereti Ljubičića da je tokom 1993. godine, za vrijemeoružanog sukoba između Armije BiH i Hrvatskog vijeća obrane (HVO), učestvovao uubistvima, premlaćivanju, mučenju, prisilnom zatvaranju, uništavanju imovine iodvođenju Bošnjaka na prisilne radove na području općina Vitez i Busovača.

U optužnici stoji da je Ljubičić, zajedno sa pripadnicima IV bataljona Vojne policije HVO-a, protiv zakonito zatvarao civile u kino kompleks, Veterinarsku stanicu i prostorije SDK-a u Vitezu, potom u zatvor Kaonik kod Busovače i osnovnu školu u Dubravici. Civili su u tim objektima, smatra Tužilaštvo, fizički ipsihički zlostavljani, te odvođeni na prve linije bojišnice, gdje su kopali rovove i bili korišteni kao živi štit.

Nastavak suđenja Ljubičiću je 23. oktobra 2007. godine.