Članak

Mihaljević: Nalazi vještaka

9. Oktobra 2007.00:00
Prema nalazu sudskog vještaka, na tijelima pronađenim u masovnoj grobnici u Tulicama utvrđeni su tragovi vatrenog oružja.

This post is also available in: English

Hamza Žujo, vještak sudske medicine kojeg je pozvalo Tužilaštvo BiH, na suđenju Zdravku Mihaljeviću govorio je o ekshumaciji i obdukciji tijela deset Bošnjaka iz masovne grobnice na području Tulica, općina Kiseljak.

“Za svih deset tijela pronađen je kompletan skelet, s tim da su na jednom bili tragovi gorenja. Kod osam leševa pronađene su povrede na koštanom sistemu, samo kod leša koji je identificiran kao Salko Barjaktarević nije bilo tih povreda”, kazao je Žujo.

Tužilaštvo BiH tereti Mihaljevića, kao bivšeg zapovjednika jedinice za posebne namjene pod nazivom “Maturice” Hrvatskog vijeća obrane (HVO), da je “pomagao u progonu, ubistvima, prisilnom nestanku i mučenju Bošnjaka iz sela Tulice, općina Kiseljak”.

Prema navodima optužnice, Mihaljević je naredio grupi od 30 muškaraca da krenu u pravcu groblja u Tulicama, te je, kada su došli, zajedno sa još dva pripadnika odreda “Maturice” pucao iz automatske puške, pri čemu je ubijeno sedam zarobljenika. Vojnici su potom opljačkali selo i ubili još nekoliko mještana.

Vještak Žujo tokom unakrsnog ispitivanja nije za svakog ubijenog čovjeka mogao reći na koji je način umro, ali je ustvrdio da je u sve njih pucano iz vatrenog oružja.

U unakrsnom ispitivanju, branilac Duško Tomić je insistirao da vještak odgovori na pitanja u vezi sa smrću Salke Barjaktarevića, čije je tijelo također pronađeno u masovnoj grobnici, ali bez ikakvih oštećenja na odjeći.

“Nismo utvrdili uzrok smrti za Barjaktarevića, ali se pretpostavlja da je bila nasilna”, kazao je vještak, pojasnivši da je “bilo oštećenja na tijelu”, koja se ne moraju vezati za odjeću, “jer je možda bila podignuta”.

Tomić je na početku suđenja najavio da će odbranu bazirati na dokazivanju da Mihaljević nije bio u Tulicama, te da mještani nisu ubijeni, “nego su stradali na drugi način”, spomenuvši da na Barjaktarevićevom tijelu nisu pronađena “oštećenja na tkivu”.

Uz saslušanje vještaka Žuje, koje je naknadno zatražilo Državno tužilaštvo, uloženi su i materijalni dokazi čiju je autentičnost osporavala Odbrana, jer se radi, kako je rečeno, “o kopiranim dokumentima”.

Sudsko vijeće je zatražilo da Tužilaštvo ovjeri sporne dokumente do narednog ročišta.

Optuženi ponovo nije prisustvovao suđenju. Sudsko vijeće je pročitalo mišljenje ljekara, prema kojem Mihaljević “nije sposoban da podnese transport iz pritvorske jedinice Tuzla u Sarajevo”.

Mihaljevićevo zdravlje je ugroženo zbog štrajka glađu, u koji je stupio prije 30 dana.

Nastavak suđenja zakazan je za 15. oktobar 2007. godine.

This post is also available in: English