Članak

Savić i Mučibabić: Još dva mjeseca pritvora

5. Oktobra 2007.13:00
Tužilaštvo BiH je zatražilo a Sud odobrio produženje pritvora za Savića i Mučibabića, osumnjičene za zločine počinjene na području Nevesinja, Bileće i Trebinja.

Sud BiH odobrio je zahtijev Državnog tužilaštva za produženje pritvora Krsti Saviću i Milku Mučibabiću, koje sumnjiče za zločin protiv čovječnosti počinjen na području Istočne Hercegovine na još dva mjeseca. Zahtjev je Tužilaštvo obrazložilo postojanjem mogućnosti utjecaja na svjedoke i saučesnike, te bjekstva iz zemlje.

Obrazlažući zahtijev tužilac Munib Halilović je kazao da iz iskaza svjedoka “proizlazi osnovanost sumnje da su Savić i Mučibabić počinili djelo ratnog zločina”, dodavši da dodatne potvrde pronalazi u dokumentaciji izuzetoj iz njihovih stanova i Centra javne bezbjednosti Trebinje.

“Iz iskaza oštećenih proizlazi da su oni bili zatvoreni unutar Centra javne bezbjednosti Nevesinje, gdje su mučeni i zlostavljani, te da su prebačeni u logor u Bileći, kao i da je jedna grupa zarobljenih predata paravojnim jedinicama, koje su ih odvele do Boračkog jezera i ubile”, pojasnio je tužilac.

Iskazi koje su svjedoci dali u toku istrage, rekao je tužilac, “potvrđuju da je Krsto Savić kao načelnik Centra javne bezbjednosti Trebinje rukovodio grupom policajaca koji su hapsili”, kao i da je sam sudjelovao u njihovom zlostavljanju, “što je uključivalo i rezanje ušiju”.

Mučibabić je, tvrdi tužilac, bio policajac u Nevesinju i “desna ruka Saviću”.

“Puštanjem na slobodu osumnjičeni bi mogli utjecati na svjedoke koji su njihove radne kolege i bliski suradnici”, kazao je Halilović i dodao da su se obojica osumnjičenih skrivali do hapšenja “iako je nepoznato kako su saznali da se protiv njih vodi istraga”.

Savić se, prema izvještaju SIPA-e, skrivao tri mjeseca, a Mučibabić je bio prijavljen na jednoj adresi u Čitluku, dok je živio u Nevesinju.

Tužilac je najavio da očekuje da će istraga biti završena “u naredna dva mjeseca”.

Povezani članci