Članak

Gasal i Kukavica: Negiranje krivice

27. Septembra 2007.00:00
Optuženi za zločine počinjene nad Hrvatima na području Bugojna negirali krivicu

This post is also available in: English

Nisvet Gasal i Musajb Kukavica, optuženi za ratni zločin protiv civilnog stanovništva počinjen na području Bugojna, izjasnili su se pred Sudom BiH da nisu krivi ni po jednoj tački optužnice.

Zločini opisani u optužnici koja je potvrđena 19. septembra 2007. počinjeni su u toku 1993. i 1994. godine, u vrijeme oružanog sukoba između Armije BiH, čiji su pripadnici bili i optuženi, i Hrvatskog vijeća obrane (HVO). Tužilaštvo BiH smatra da je Gasal bio upravnik logora formiranog na fudbalskom stadionu “Iskra” u Bugojnu, a Kukavica komandir obezbjeđenja logora.

Prema navodima optužnice, Gasal i Kukavica su od septembra 1993. do marta 1994. godine bili odgovorni za funkcionisanje logora “Iskra”, u kojem je u nehumanim uslovima bilo zatočeno oko 300 Hrvata. Logorašima su bile uskraćene hrana i medicinska pomoć, boravili su u neuslovnim prostorijama, te bili prisiljavani na rad ili u Bugojnu ili na linijama bojišnice, gdje su bili izloženi kao živi štit, pri čemu su neki smrtno stradali, a neki ranjeni.

Obojica optuženih se terete da su “kao nadređene i odgovorne osobe” propustili da preduzmu mjere koje bi spriječile i kaznile počinioce zločina nad civilima Bugojna.

Zatočenici u logoru su bili civili i pripadnici HVO-a, ali u vrijeme na koje se odnosi optužnica nisu bili aktivna vojna lica te se smatraju civilima, obrazložilo je Tužilaštvo.

Nakon izjašnjenja o krivici, advokat Nisveta Gasala najavio je da će uložiti prigovor na optužnicu.

Gasal i Kukavica uhapšeni su u martu i aprilu ove godine. Odlukom Suda BiH 19. septembra im je produžen pritvor “do okončanja glavnog pretresa”, koji može trajati najduže tri godine.

This post is also available in: English