Članak

Lučić: Šest godina zatvora za zločine u Kreševu

19. Septembra 2007.00:00
Sudsko vijeće proglasilo je Krešu Lučića krivim po tri od četiri tačke optužnice koje su ga teretile za zločine počinjene na području općine Kreševo u toku 1993. godine.

This post is also available in: English

U ime Bosne i Hercegovine, Sud BiH proglasio je krivim Krešu Lučića (1969) i nepravosnažno ga osudio na šest godina zatvora.

Sud je Lučića proglasio krivim za zločin protiv čovječnosti. Državno tužilaštvo ga je u četiri tačke optužnice, na osnovu lične odgovornosti, teretilo za zločine koje je, kao zapovjednik Vojne policije Hrvatskog vijeća obrane (HVO), počinio u vrijeme sukoba sa Armijom BiH na području općine Kreševo.

Sud je osuđujuću presudu izrekao po navodima iz triju tačaka, dok je Lučića oslobodio odgovornosti za četvrtu tačku optužnice.

Lučić je proglašen krivim za protivpravno lišavanje slobode civila Bošnjaka iz sela Rakova Noga, Crnići, Bjelovići, Bukve i Ramići, te zatvaranje civila u logore na području općine Kreševo. Također je proglašen krivim za mučenje i premlaćivanje civila. Tačka optužnice za koju Sud nije našao da je Tužilaštvo iznijelo dokaze “izvan svake sumnje” tiče se zlostavljanja Mehe Hodžića.

“U izjavama koje je ovaj svjedok ranije davao nije spominjao ime Kreše Lučića. Druga dva svjedoka Tužilaštva koja su govorila o njegovom premlaćivanju potvrdila su da jeste bio pretučen, ali nisu rekli ko je to uradio”, obrazložio je oslobađajući dio presude predsjedavajući Sudskog vijeća Davorin Jukić.

I pored toga što je prema Krivičnom zakonu BiH minimalna zaprijećena kazna za zločin protiv čovječnosti deset godina, Sud BiH je, uzimajući u obzir niz olakšavajućih okolnosti, izrekao nižu kaznu u ovom slučaju.

Posebna olakšavajuća okolnost, obrazloženo je, jeste činjenica da se Lučić sam predao ovdašnjim vlastima, te da nije koristio mogućnost bijega u susjednu Hrvatsku, čije državljanstvo posjeduje i gdje ima stalno mjesto boravišta.

Olakšavajuća okolnost, smatra Sud, bila je i činjenica da je Lučić u vrijeme počinjenih zločina bio mlad, te da “godine koje je imao nisu bile primjerene odgovornosti koju je preuzeo kao zapovjednik”.

Sud je u više navrata u svojoj odluci naglasio da Lučić nije optužen prema komandnoj, nego prema ličnoj odgovornosti, te su tako odbačeni svi navodi optužnice i izjave svjedoka o tome da je on naređivao ili imao uticaja na druge vojnike.

“Sudu je dobro poznato da se Lučić ne tereti po komandnoj odgovornosti”, naglasio je sudija Jukić.

Tako je obrazloženo da Tužilaštvo nije uspjelo dokazati da je Lučić imao nadležnost nad radom logora, niti uvjetima u kojima su boravili zatočenici, niti nad njihovim odvođenjem na prinudne radove.

“On nije lično odgovoran za postupanje drugih niti može biti odgovoran za radnje njemu podređenih jer se ne tereti po komandnoj odgovornosti”, obrazložilo je Sudsko vijeće svoju odluku.

Krešo Lučić je bio u pritvoru od 24. jula 2006. do 19. januara 2007. godine. Nakon toga mu je odlukom Suda dozvoljeno da se brani sa slobode, uz obavezu javljanja u policijsku stanicu u mjestu gdje boravi. Ista mjera ostaje na snazi do izricanja pravosnažne presude.

Obje strane imaju pravo žalbe, a Odbrana je već najavila da će se žaliti na cijelu presudu.

“Moram reći da sam jako zadovoljan jer je pola navoda optužnice odbačeno ovom presudom”, rekao je nakon izricanja presude branilac Krešimir Zubak.

Povezani članci

This post is also available in: English