Članak

Palija: Svjedokinja prepoznala optuženog u sudnici

5. Septembra 2007.00:00
Prepoznavši ga u sudnici, svjedokinja Tužilaštva je optuženog opisala kao čovjeka kojeg su se drugi plašili.

This post is also available in: English

Svjedokinja Tužilaštva BiH prepoznala je Jadranka Paliju u sudnici, tvrdeći da su ga se muslimani i Hrvati u Sanskom Mostu, “onih četiri ili pet porodica koje su ostale”, plašili te da je uvijek bio “sa oružjem na pojasu i nožem u čizmi”.

Jadranka Paliju, bivšeg pripadnika VI krajiške brigade Vojske Republike Srpske (VRS), Tužilaštvo BiH tereti da je od maja 1992. pa do kraja rata 1995. godine “učestvovao u pritvaranju muslimana i Hrvata, njihovom maltretiranju i odvođenju u živi štit”.

“Obučen u vojničku uniformu i naoružan, Palija je često dolazio u dvorište ispred moje kuće da pita gdje su naši muževi. Jedne prilike je prošao iza moje kuće i vidio kako dvije žene s djecom sjede ispred kuće. Kratko im se obratio i onda je jednu povukao i odveo iza te kuće”, kazala je Dika Ališić, istaknuvši da “ne zna šta je rekao tim ženama, niti šta se desilo iza kuće”.

U ljeto 1992. godine, u ulici Muhići, Palija je – prema navodima optužnice – došao do jedne kuće, gdje je zatekao dvije žene s djecom, te im se obratio govoreći da im život ne vrijedi ništa. Pod izgovorom da želi pretresti dio kuće koji je bio zaključan, jednu po jednu je odveo iza kuće i silovao.

Ališić nije mogla reći šta se dogodilo iza kuće kada je optuženi odveo jednu pa drugu ženu, ali je istakla “da su se vratile raščupane”.

“Kada se prva žena vratila na mjesto s kojeg ju je odveo, sjela je i glavu zarila između koljena, a objema rukama je poklopila uši. Ništa nije govorila”, kazala je Ališić, dodajući da je potom “čula plač i vrisku djece jer je optuženi onda odvodio njihovu majku”.

Nakon događaja sa ovim dvjema ženama, Ališić je s preostalim članovima svoje porodice, ženama i djecom, pobjegla u selo Čaplje. Prije nego je napustila Sanski Most, vojnici su zarobili njenog sina i zatvorili ga u sportsku dvoranu, a muža ubili, dok im je kuća zapaljena.

Prema zvaničnom rasporedu Suda BiH, nastavak suđenja je 19. septembra 2007. godine.

This post is also available in: English