Članak

ICTY: Ali Hamad će protiv Delića svjedočiti u Sarajevu

5. Septembra 2007.00:00
Na zahtjev Haškog tužilaštva, ročište na kojem će bivši pripadnik jedinice “El Mudžahid” svjedočiti protiv Rasima Delića bit će održano u Sarajevu krajem ove sedmice.

This post is also available in: English

Prema saopćenju Haškog tribunala, Pretresno vijeće koje zasjeda na suđenju Rasimu Deliću krajem ove sedmice u Sarajevu održat će ročište na kojem će saslušati jednog svjedoka Tužilaštva. Riječ je o Ali Ahmedu Ali Hamadu (zvani Ubejda), koji se trenutno nalazi u zatvoru u Zenici, na odsluženju 12-godišnje kazne zbog terorizma i razbojništva.

Delić, general Armije BiH, na osnovu komandne odgovornosti tereti se za “ubistvo, okrutno postupanje i silovanje zarobljenih hrvatskih i srpskih vojnika i civila” počinjene na području Srednje Bosne. Optužnica protiv Delića je potvrđena 2005. godine.

Prema zvaničnom saopćenju iz Haaga, pretres na Sudu BiH u Sarajevu će trajati “najduže tri dana”, i to u petak 7., subotu 8. i nedjelju 9. septembra.

U saopćenju također stoji da je ovo “prvi pretres koji će jedno pretresno vijeće održati izvan sjedišta Suda u Haagu” i to na “zahtjev Tužilaštva, uz saglasnost Odbrane, u skladu s Pravilnikom o postupku i dokazima Međunarodnog suda”. Razlog su “specifične okolnosti u kojima se nalazi svjedok”, odnosno činjenica da je Ali Hamad na odsluženju kazne.

Ali Hamad, državljanin Bahreina, bivši je pripadnik jedinice “El Mudžahid” koji je još 2005. godine pristao svjedočiti protiv Rasima Delića i govoriti o učešću stranih boraca, uglavnom iz arapskih zemalja, koji su se borili u ratu u BiH.

Osuđen je 1998. godine zbog sudjelovanja u terorističkom napadu izvršenom auto-bombom u Mostaru.

Cjelokupni pretres će biti u nadležnosti Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, a ročište će biti otvoreno za javnost, “uz mogućnost da neke sjednice budu zatvorene”.

Suđenje Rasimu Deliću u Haagu je počelo 9. jula 2007.

This post is also available in: English