Članak

SLJEDEĆE SEDMICE: Još jedna presuda za Višegrad

31. Augusta 2007.03:15
Naredne sedmice pred sudijama Odjela za ratne zločine pojavit će se 25 optuženih.

Pred Odjelom za ratne zločine Suda BiH u Sarajevu sljedeće sedmice održat će se osam suđenja, a trebala bi biti izrečena i prvostepena presuda Nenadu Tanaskoviću.

Tanasković je optužen da je tokom 1992. godine učestvovao u počinjenju zločina nad Bošnjacima u selima oko Višegrada. Suđenje mu je počelo 2. februara ove godine, a završnu riječ obje strane će izreći u utorak, 21. augusta. Prema postojećem zakonu, presuda bi trebala biti izrečena tri dana nakon izricanja završnih riječi.

U ponedjeljak, 20. augusta, pred Sudom će se ponovo pojaviti Nikola Andrun, koji je nepravosnažno osuđen na 13 godina zatvora u decembru prošle godine.

Tužilaštvo smatra Andruna krivim za zločine počinjene tokom 1993. godine u logoru Gabela, općina Čapljina. Andrun je bio pripadnik brigade “Knez Domagoj” Hrvatskog vijeća obrane (HVO), te je, smatra Tužilaštvo, u logoru bio zamjenik komandanta.

Žalbu na prvostepenu presudu uložile su obje strane u postupku, a u ponedjeljak će izložiti svoje argumente pred Apelacionim vijećem.

Istog dana, 20. augusta, nastavljaju se suđenja Željku Leleku i Zdravku Mihaljeviću.

Na suđenju Željku Leleku, bivšem policajcu iz Višegrada optuženom za zločine koji su nad civilima u ovom gradu počinjeni tokom 1992. godine, Odbrana nastavlja s iznošenjem dokaza. Prema najavi braniteljice Radmile Radisavljević, na ročištu u ponedjeljak će biti saslušano sedam svjedoka.

Na suđenju Zdravku Mihaljeviću Tužilaštvo nastavlja s iznošenjem dokaza.Mihaljević je optužen da je kao pripadnik HVO-a u toku 1993. godine počinio ili sudjelovao u zločinima koji su počinjeni nad Bošnjacima iz Kiseljaka.

zvođenje dokaza Tužilaštva protiv Željka Mejakića, Momčila Grubana,Dušana Fuštara i Duška Kneževića nastavlja se 21, 22. i 23. augusta.

U nastavku suđenja Zdravku Božiću, Željku Zariću, Zoranu Živanoviću i Mladenu Blagojeviću javnost bi se trebala upoznati sa odlukom Sudskog vijeća koja se tiče zahtjeva Odbrane.

Naime, branilac Mladena Blagojevića je podnio zahtjev da se njegov klijent brani sa slobode, čemu se Tužilaštvo usprotivilo.

Sva četvorica se terete za sudjelovanje u zločinima koji su nakon pada Srebrenice počinjeni nad Bošnjacima.

Odbrana nastavlja sa iznošenjem dokaza na suđenju 11-orici optuženih za genocid nad Bošnjacima iz Srebrenice. Prema navodima jedinstvene optužnice, 10 bivših pripadnika Vojne policije Bratunačke brigade Vojske Republike Srpske i jedan vojnik terete se da su sudjelovali u strijeljanju oko 1.000 muškaraca u mjestu Kravica kraj Srebrenice.

Za naredno ročište, 22. augusta, Odbrana je najavila saslušanje dvaju novih svjedoka.

Na kraju sedmice, u petak, 24. augusta, slijedi nastavak izvođenja dokaza Tužilaštva na suđenju Pašku Ljubičiću, bivšem pripadniku HVO-a optuženom za zločine počinjene na području Srednje Bosne.

Suđenje se nastavlja nakon više od mjesec dana pauze, a nakon operacije koljena optuženog.