Članak

Ramić: Desetogodišnja kazna zatvora za strijeljanje u Visokom

17. Jula 2007.00:00
Sud BiH proglasio je Niseta Ramića krivim i osudio ga na deset godina zbog počinjenih ratnih zločina.

This post is also available in: English

Prvostepenom odlukom Suda BiH, Odjel za ratne zločine, Niset Ramić zvani Minđuša proglašen je krivim za strijeljanje civila 1992. godine u naselju Hlapčevići, općina Visoko, te mu je izrečena jedinstvena kazna dugotrajnog zatvora u trajanju od 30 godina.

Ramić se trenutno nalazi na odsluženju 20-godišnje kazne zatvora zbog teškog razbojništva i ubistava koja je počinio tokom rata. Ova presuda, te desetogodišnja za ratne zločine, su objedinjene u jedinstvenu dugogodišnju kaznu.

Sud BiH je Ramića, bivšeg pripadnika Diverzantskog odjela općinskog štaba Teritorijalne odbrane (TO) Visoko, proglasio krivim jer je, kako je obrazložilo Hilmo Vučinić, predsjedavajući Sudskog vijeća, “zajedno sa drugim pripadnicima TO u junu 1992. godine učestvovao u akcijama razoružavanja srpskog stanovništva u Visokom, te strijeljanju civila u naselju Hlapčevići”.

U prvostepenoj presudi stoji da je Ramić kriv za ubistva Danice Damjanović, Dušanke i Željka Ristića, Slavka Damjanovića, te ranjavanje Sretka Masala i Zorana Damjanovića.

“Sudsko vijeće smatra da je Ramić bio svjestan djela koja je počinio, te da je sa jasnom namjerom lišio života četiri osobe i time im uskratio pravo na život, slobodu i sigurnost. Vještak neuropsihijatar je potvrdio da kod Ramića u vrijeme izvršenja djela uračunljivost nije bila bitno smanjena”, obrazložio je odluku Vučinić.

Prema riječima Vučinića, Sudsko vijeće je kao olakšavajuću okolnost uzelo činjenicu da je Ramić u vrijeme izvršenja djela bio “mlad, traumatiziran zbog zarobljavanja tokom ratovanje u Hrvatskoj, te da je izrazio kajanje”.

“Upornost i brutalnost u izvršenju djela, te činjenica da je optuženi ranije osuđivan, predstavljaju otežavajuće okolnosti”, dodao je predsjedavajući Vijeća.

Niset Ramić je u završnim riječima priznao ubistvo čeriri i ranjavanje jedne osobe, dok je ranjavanje Sretka Masla negirao tvrdeći da se nije nalazio među civilima.

Sud je pronašao da je krivim i za njegovo ranjavanje.

“Sretko Masal je zaista izveden iz kuće i odveden na strijeljanje, što su potvrdili svjedoci, a i sam Masal”, rekao je Vučinić.

Sud BiH je optužnicu protiv Ramića potvrdio 13. oktobra 2006. godine, a suđenje je počelo u decembru 2006. godine.

 

U toku dokaznog postupka, Tužilaštvo je saslušalo pet svjedoka, među kojima preživjele strijeljanja Zorana Damjanovića i Sretka Masala, te dvojicu vještaka.

Odbrana je saslušala ukupno deset svjedoka, a tokom sedam mjeseci suđenja Ramić je promijenio četiri branitelja.

U završnim riječima, Odbrana i sam optuženi su se izjasnili da bi kaznu od 10 godina smatrali pravdenom te da ako bude izrečena neće podnositi žalbu na odluku prvostepenog Vijeća.

This post is also available in: English