Članak

Ljubičić: Odgođen nastavak suđenja

17. Jula 2007.05:23
Zbog nemogućnosti dolaska jednog od članova Sudskog vijeća odgođen je nastavak suđenja Pašku Ljubičiću.

Nastavak suđenja Pašku Ljubičiću, optuženom za zločin protiv čovječnosti počinjen na području Srednje Bosne tokom 1993. godine, odgođen je zbog, kako su nam rekli u Sudu BiH, “nemogućnosti dolaska jednog od članova Sudskog vijeća.

Ljubičića Državno tužilaštvo tereti da je kao zapovjednik Četvrte bojne Vojne policije Hrvatskog vijeća odbrane (HVO) naredio i sudjelovao u napadu na Busovaču, Vitez i okolna sela, prilikom čega su civili Bošnjaci ubijani, njihova imovina opljačkana i uništena.

U jutarnjim satima 25. januara 1993. godine Ljubičić je, stoji u optužnici, naredio pripadnicima Vojne policije napad na Busovaču. U napadu je ubijeno 27 Bošnjaka.

Kako je suđenje odgođeno, javnost nije upoznata sa odlukom Sudskog vijeća o prijedlogu Odbrane da Ljubičiću bude dozvoljen odlazak na operaciju u Klinički centar u Mostaru.

Ljubičić bi, kako je rečeno na suđenju, trebao operirati koljeno, što je, kako tvrdi Odbrana, liječnik spreman uraditi 20. jula. Budući da je potrebno vrijeme da se pacijent pripremi za operaciju, Ljubičić bi nešto prije trebao biti prebačen u bolnicu.

Ljubičić, kako navodi njegova Odbrana je sličnoj operaciji bio podvrgnut i dok je bio u pritvoru Haškog tribunala.

Iz Suda BiH nisu nam mogli saopćiti kada se očekuje nastavak suđenja Ljubičiću.