Članak

Kovačević: Potvrđena presuda na 12 godina

11. Jula 2007.05:37
Apelaciono vijeće potvrdilo je presudu prvostepenog Sudskog vijeća i odbacilo sve žalbe koje su Tužilaštvo, Odbrana i Kovačević podnijeli na tu presudu.

Apelaciono vijeće Odjela za ratne zločine Suda BiH potvrdilo je prvostepenu presudu izrečenu u novembru prošle godine Nikoli Kovačeviću kojom je osuđen na 12 godina zatvora.

Kovačević, koji se do 1996. zvao Daniluško Kajtez, bivši je pripadnik vojske tadašnje Srpske Republike BiH, a proglašen je krivim za zločin protiv čovječnosti počinjen na području općine Sanski Most u toku 1992. godine.

Apelaciono vijeće je odbilo kao neosnovane žalbe Tužilaštva i Odbrane, te samog Kovačevića, koje su se odnosile na prvostepenu presudu. Odbrana i Kovačević su tražili poništenje prvostepene presude te oslobađanje, a Tužilaštvo strožiju kaznu.

Potvrđenom presudom Kovačević je proglašen krivim jer je od maja do augusta 1992. godine, sâm ili sa drugim pripadnicima vojske ili milicije, zatvarao i mučio civile, i to posebno u garažama “Betonirka”.

Također je proglašen krivim jer je u junu i julu iste godine učestvovao u odvođenju grupe civila u logor Manjača i njihovom premlaćivanju prilikom ulaska u logor.

Nikola Kovačević je kriv i jer je 6. juna 1992. godine učestvovao u teškom premlaćivanju grupe civila, nakon čega su njihova tijela odvezena u nepoznatom pravcu i do danas im se gubi svaki trag.

Osuđeni je 7. jula 1992. godine učestvovao i u odvođenju grupe od oko 60 civila u logor Manjača. Civili su, zatvoreni pod ceradu, prevoženi kamionom koji je bio pretrpan, a pri transportu se najmanje 10 njih ugušilo. Tijela ovih osoba ekshumirana su i identificirana u masovnoj grobnici “Ušće Dabar” u Sanskom Mostu.

Vrijeme koje je osuđeni proveo u pritvoru – od 10. oktobra 2005. godine – uračunat će se u izrečenu kaznu zatvora.