Članak

Damjanović: Dugotrajna kazna zatvora

11. Jula 2007.01:47
Apelaciono vijeće Suda BiH je preinačilo prvostepenu presudu Draganu Damjanoviću na dugotrajnu kaznu zatvora u trajanju od 20 godina.

Apelaciono vijeće Odjela za ratne zločine pri Sudu BiH je preinačilo prvostepenu presudu kojom je Dragan Damjanović osuđen na 20 godina zatvora i izreklo mu dugotrajnu kaznu zatvora, također u trajanju od 20 godina. I u ovu kaznu će biti uračunato vrijeme koje je osuđeni proveo u pritvoru, odnosno od 6. decembra 2005. godine.

Kako pojašnjavaju u Odjelu za odnose s javnošću Suda BiH, dugotrajna kazna zatvora podrazumijeva da tokom izdržavanja osuđenici borave u zatvorima potpuno zatvorenog tipa sa strogom kontrolom, te da eventualna amnestija ili pomilovanje mogu biti razmatrani tek nakon izdržane tri petine kazne.

Svojom odlukom Apelaciono vijeće je odbilo žalbe branioca smatrajući ih “neosnovanim”, dok je djelimično uvažilo žalbu tužioca u dijelu koji se odnosio na krivičnu sankciju.

“Vijeće je ocijenilo da krivična sankcija izrečena prvostepenom presudom ne odgovara svrsi kažnjavanja sa aspekta prevencije, te ju je preinačilo”, saopćeno je iz Suda BiH.

Dragan Damjanović je 15. decembra 2006. proglašen krivim za zločine protiv čovječnosti počinjene nad nesrpskim civilima na području općine Vogošća tokom 1992. i 1993. godine.

Proglašen je krivim jer je u periodu od jula 1992. do januara 1993. godine ubijao, mučio, silovao, prisilno odvodio osobe kojima se gubi svaki trag, te učestvovao u činjenju drugih nečovječnih djela.

Damjanović je osuđen i za odvođenje petorice ljudi čija tijela ni do danas nisu pronađena. Iako ga je Tužilaštvo teretilo i za ubistvo ove petorke, Sud to nije prihvatio niti u pravosnažnoj odluci jer njihova tijela do danas nisu pronađena.

Također, Damjanović je osuđen i za maltretiranje Muje Abaza, kojem je urezivao krst na čelu, te ga tjerao da jede supu u koju se slijevala krv iz njegove rane.

Tužilaštvo BiH je Damjanovića optužilo a Vijeće proglasilo krivim za maltretiranje bračnog para K.T. i K.N., te za silovanje K.N.

Na osnovu svjedočenja, Dragan Damjanović je proglašen odgovornim za ubistvo profesora Zahida Baručije.

Sud je Damjanovića oslobodio krivice za ubistvo bračnog para Hodžić, Muharema i Mejre, te izvjesnog Hošića zvanog Hoše.

Optužnica protiv Dragana Damjanovića je potvrđena 29. marta 2006, a suđenje je počelo u aprilu iste godine.