Članak

Todorović i Radić: Izjašnjenje o krivici za zločine u Bratuncu

6. Jula 2007.05:05
Mirko Todorović se izjasnio da nije kriv za zločine protiv čovječnosti, dok je izjašnjenje Miloša Radića odgođeno.

Pred Odjelom za ratne zločine Suda BiH u Sarajevu, Mirko Todorović, jedan od dvojice bivših pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS) optuženih za zločine protiv čovječnosti počinjene u Bratuncu, izjasnio se da nije kriv.

“Časni Sude, nisam kriv”, riječi su kojima je Todorović negirao navode optužnice.

Izjašnjenje drugooptuženog Miloša Radića odgođeno je do 12. jula zbog nedolaska njegovog branitelja na ročište.

“Stanko Petrović je obavijestio Sud da zbog obaveza na drugom sudu neće moći prisustvovati ročištu”, objasnio je Hilmo Vučinić, sudija za prethodno saslušanje.

Vučinić je dao priliku Odbrani Mirka Todorovića da, “ukoliko žele”, iznese svoje dokaze kojima će u toku postupka obarati navode optužnice, ali oni to nisu bili u mogućnosti uraditi.

“U ovom momentu nisam u stanju prezentirati dokaze koje ćemo izvesti”, objasnio je advokat Hamdo Kulenović, napomenuvši da će to moći uraditi tek nakon Tužilaštva.

Kulenović je također istakao da je podnio prigovor na optužnicu, o kojem će se sudija za prethodno saslušanje naknadno izjasniti.

Prema navodima optužnice, koju je Sud BiH potvrdio 21. juna ove godine, Mirko Todorović i Miloš Radić su, kao pripadnici VRS-a, u maju 1992. godine učestvovali u progonu civilnog stanovništva nesrpske nacionalnosti u selu Borkovac, općina Bratunac, pri čemu je stradalo 14 civila.

Prema odredbama Zakona o krivičnom postupku BiH, glavni pretres bi trebao biti zakazan u roku od 90 dana nakon izjašnjenja o krivici optuženih.

Povezani članci