Članak

Lučić: Početak rata u Kreševu

6. Jula 2007.08:09
Odbrana najavila da će u svoju korist svjedočiti optuženi Krešo Lučić.

Odbrana Kreše Lučića izvela je dva posljednja svjedoka, koji su govorili o dešavanjima u Kreševu 1993. godine. Odbrana je najavila i da će na sljedećem ročištu, 6. jula, ispitati optuženog.

Krešo Lučić je – prema navodima optužnice – 1993. godine, u vrijeme sukoba između Armije BiH i Hrvatskog vijeća obrane (HVO) na području Kreševa, bio komandir Vojne policije HVO-a, te je odgovoran za nezakonita hapšenja i zlostavljanja civila Bošnjaka.

Također prema navodima optužnice – u kojoj se Tužilaštvo poziva na dokaze utvrđene tokom suđenja pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju(MKSJ) – sukobi na području Srednje Bosne su počeli u aprilu i trajali do kraja septembra 1993. godine. U to vrijeme HVO je izvršio “širok i sistematičan napad usmjeren protiv civila Bošnjaka na teritoriji općina Kreševo, Kiseljak,Busovača i Vitez”.

Svjedoci Odbrane Marijan Mišanović i fra Ivica Karatović govorili su o zbivanjima u aprilu 1993. godine, kada je Armija BiH napala Kreševo.

Mišanović je ispričao kako je, zajedno sa suprugom, maloljetnom kćerkom i starijom ženom iz sela Kojsina, zarobljen u junu 1993. godine, te kako su razmijenjeni nakon 13 dana.

“Vidio sam te ljude za koje smo razmijenjeni. To su bili otac i sestra čovjeka koji je nas uhapsio”, rekao je Mišanović.

Fra Ivica Karatović je za vrijeme sukoba bio vikar-ekonom u samostanu u Kreševu. Prema njegovom iskazu, izbjeglice koje su sa područja Srednje Bosne dolazile u grad činile su u to vrijeme veći dio stanovništva Kreševa, a fratri su se brinuli za njihovu prehranu i smještaj.

Karatović je govorio i o karakteru optuženog tvrdeći da ga poznaje od kada je bio dječak, te da je bio vrlo miran i nikada konfliktna osoba.

Na pitanje branitelja Krešimira Zubaka da li je znao da je Lučić na čelu Vojne policije HVO-a, Karatović je odgovorio da toga nije bio svjestan.

“Često sam tim momcima govorio da je humano braniti svoj kraj, ali sam ih upozoravao da ne urade ništa loše jer čovjek mora uzdignute glave ići kroz život”, rekao je Karatović.

Krešo Lučić, koji se izjasnio da nije kriv niti po jednoj tački optužnice, od 19. januara ove godine brani se sa slobode.

Povezani članci