Članak

Ljubičić: Zarobljavanja civila u Busovači

6. Jula 2007.04:12
Zaštićeni svjedoci Tužilaštva govorili su o dešavanjima na području općine Busovača u vrijeme sukoba između Armije BiH i HVO-a.

Zaštićeni svjedoci Tužilaštva BiH na suđenju Pašku Ljubičiću svjedočili su o napadu Hrvatskog vijeća obrane (HVO) na grad Busovača i selo Lončari, te o odvođenju civila u logor Kaonik.

Paško Ljubičić, bivši zapovjednik IV bojne Vojne policije HVO-a, zvane “Džoker”, tereti se da je učestvovao u napadima na području Srednje Bosne, te u zarobljavanju i nelegalnom zatvaranju Bošnjaka.

Svjedok pod pseudonimom R je kazao kako je 16. aprila 1993. godine HVO napao selo Lončari u pet ujutro, da bi nedugo potom vojnici ušli u njegovu kuću te odveli njega i njegovog sina u logor Kaonik.

“Zajedno s komšijom i njegovim sinom odvezeni smo kombijem u Kaonik, bivše skladište Jugoslovenske narodne armije (JNA). Postrojili su nas i popisali imena”, kazao je svjedok R.

Zatvorenici – kojih je u Kaoniku, kako je kazao svjedok, bilo oko 160 – odvođeni su na kopanje rovova i tranšeja na prvu liniju, gdje su bili izloženi stalnoj paljbi. Svjedok R je odvođen tri puta.

“Neki od zarobljenih nisu se vratili sa kopanja. Moj sin je bio ranjen i, kako sam čuo, odvezen je u bolnicu u Busovaču. Ali nikada ga više nisam vidio”, kazao je svjedok R.

U logoru Kaonik, koji je kasnije pretvoren u zatvor pod kontrolom HVO-a, svjedok R je proveo 30 dana, nakon čega je, zajedno s ostalim zarobljenicima, prebačen u selo Skrad, općina Busovača, gdje su zadržani u kućama mještana.

“Tu sam bio par dana, ali su nas i odatle odvodili na kopanje rovova. Pobjegao sam nakon par dana”, kazao je R.

Drugi zaštićeni svjedok, pod pseudonimom P, bio je do početka sukoba – kako je rekao – “visoko pozicionirani funkcioner u Općini Busovača”. Također je bio zatočen u logoru u Kaoniku, ali za razliku od drugih zatočenika – prema njegovom iskazu – nije odvođen na kopanje rovova.

Svjedok P se prisjetio kako su čuvari u logoru Kaonik svaku noć prozivali zatočene, koje su odvodili na kopanje rovova, i dodao da se neki nikada nisu vratili.

“U Kaoniku nas je bilo oko 300 zatvorenika. U ćeliji broj devet sam bio sa još 18 osoba”, rekao je svjedok P, koji je u Kaoniku ostao 15 dana, nakon čega je razmijenjen.

U unakrsnom ispitivanju, braniteljica Branka Praljak je pitala svjedoka P da li zna da je u Busovači djelovala Patriotska liga, što je on negirao. Također je negirao da mu je poznato da je Armija BiH u mjestu Kaćuni, općina Busovača, formirala logor u kojem su bili zatočeni Hrvati.

Nastavak suđenja je 12. jula 2007. godine.