Članak

Palija: Svjedoci o optuženom

20. Juna 2007.18:21
Svjedoci Tužilaštva govorili su o učešću Jadranka Palije u premlaćivanju civila u Sanskom Mostu.

Vehid Zulić, Mehmed Zukanović i Sead Jakupović, svjedoci Tužilaštva protiv Jadranka Palije, tvrde da je optuženi učestvovao u premlaćivanjima i maltretiranju Bošnjaka u Sanskom Mostu tokom 1993. i 1995. godine.

Državno tužilaštvo Jadranka Paliju tereti da je, kao pripadnik VI krajiške brigade Vojske Republike Srpske (VRS), učestvovao u ubistvima, silovanju, te psihičkom i fizičkom zlostavljanju civila u Sanskom Mostu u periodu od 1992. do 1995. godine.

U optužnici još stoji da je Palija u toku 1992. godine učestvovao u napadima na naselja Muhići, Mahala, Otoka, Hrustovo, Vrhpolje, Kljevci i druga područja na kojima su pretežno živjeli Bošnjaci i Hrvati.

“Niti jedan mjesec ne bi prošao da me on nije tukao kundakom puške, nogama i šakama. Svaki put kada bih odlazio u grad da prodam mlijeko, zaustavljao bi me na punktu i tukao, a poslije bi mi prosuo i mlijeko”, rekao je Zukić, koji je u sudnici identifikovao optuženog.

Zukić je također rekao da ga je Palija 1. aprila 1994. godine “kamionom odvezao u komandu”, gdje je bio mučen elektrošokovima i prebijen.

“On me je ponovo zaustavio na punktu i, sa još trojicom vojnika, kamionom odvezao u Šejkovače, u komandu. Tu su me cijele večeri tukli neki vojnici i uključivali su struju, tako da sam padao u nesvijest”, rekao je Zukić i dodao da Palija nije bio među vojnicima koji su ga zlostavljali te noći.

Predsjedavajuća Sudskog vijeća Minka Kreho je tokom ispitivanja ovog svjedoka Paliju upozorila na njegovo ponašanje u sudnici.

“Gospodine Palija, šta je vama smiješno? Molim vas da se prestanete smijati i da se uozbiljite”, rekla je Kreho, na što je optuženi odgovorio da se “uopće nije smijao”.

Sead Jakupović, drugi svjedok Tužilaštva, tvrdi da je tokom 1993. godine viđao Paliju na punktu u Pobriježju, u Sanskom Mostu, kako drži stražu.

“Bio je u šarenoj uniformi i imao je opasač i pištolj. Znam da je bio vojni policajac i na tim punktovima su kontrolisali muslimansko stanovništvo. Moj stričević mi je govorio da ga je Palija jednom zaustavio na tom punktu i pretukao ga”, rekao je Jakupović.

U optužnici stoji da je Palija “u periodu od 1993. do 1995. godine na punktu u Pobriježju legitimisao civile koji su prolazili punkt, vrijeđao ih na razne načine, zastrašivao i premlaćivao”.

Svjedok je istakao da je “u jesen 1993. godine” Palija došao kod njega u kuću.

“Palija je došao u moje dvorište i pitao me kada ću napustiti Sanski Most, a ja sam mu rekao da čekam papire. Plašio sam se njega jer je bio vojni policajac i tada je bio strah i trepet. Morao sam mu reći da odlazim iako nisam imao gdje”, istakao je Jakupović.

O premlaćivanju civila govorio je i treći svjedok Tužilaštva, Mehmed Zukanović, kojeg je, kako tvrdi, u septembru 1995. godine pretukao i sam optuženi.

“U septembru 1995. godine on me je odveo u Delalića kuću, gdje im je bila komanda i gdje sam danju morao pomagati vojnicima, a noću su me premlaćivali. Jednom je došao Palija i, dok sam skupljao pijesak oko kuće, počeo me gađati kamenicama. Kasnije mi je uzeo lopatu iz ruku i počeo me udarati svom snagom dok se nije umorio”, tvrdi Zukanović.

Nastavak suđenja je 21. juna 2007. godine.