Članak

Janković: Oslobađajuća presuda

19. Juna 2007.00:00
Nakon skoro četiri mjeseca suđenja Zoranu Jankoviću, Sudsko vijeće je zaključilo da nisu čuli dokaze koji bi ih uvjerili u njegovu krivicu, te da postoje sumnje u vezi sa identitetom optuženog.

This post is also available in: English

U nemogućnosti da na osnovu dokaza koje je iznijelo Tužilaštvo BiH “van razumne sumnje” utvrdi krivicu Zorana Jankovića, prvostepeno Sudsko vijeće je donijelo odluku o njegovom oslobađanju. Minka Kreho, predsjedavajuća Vijeća, obrazložila je da je oslobađajuća presuda donesena zbog “spornih činjenica” u vezi s Jankovićevim učešćem u zločinima navedenim u optužnici.

“Sud nije van razumne sumnje našao da je optuženi počinio djela koja mu se stavljaju na teret. Temeljem izvedenih dokaza, nismo mogli sa sigurnošću utvrditi da ih je on počinio”, objasnila je Kreho.

Optužnicom koju je Sud BiH potvrdio 6. novembra 2006. godine, Zoran Janković se tereti da je između aprila i kraja juna 1992. godine, kao pripadnik srpske vojske a zajedno sa pripadnicima paravojnih formacija, učestvovao u napadima na civile Bošnjake na području Zvornika i Kalesije.

Prema prvoj tački optužnice, Janković je, zajedno sa drugim vojnicima, 29. aprila 1992. godine zarobio grupu civila Bošnjaka iz sela Snagovo, općina Zvornik, iz koje je 36 osoba ubijeno, a tri ranjene.

Tužilaštvo smatra da je Zoran Janković 27. maja 1992. godine prvo naredio hapšenje, a potom učestvovao u zlostavljanju grupe civila zarobljenih u napadima na sela Šeher i Lika, općina Kalesija.

Kao jedan od razloga oslobađajuće presude Kreho je navela i “nejasnoće koje su proizašle iz identifikacije optuženog”.

“Sumnju su posebno izazvali navodi nekih svjedoka da je taj Zoran na rukavu imao neku pticu. Sud pretpostavlja da se radi o obilježjima paravojne formacije ‘Beli orlovi’, kojoj Zoran Janković nije pripadao”, obrazložila je Minka Kreho.

Odbrana je bazirala svoj dokazni postupak na zamjeni identiteta, tvrdeći da njihov branjenik nije bio na licu mjesta u vrijeme zločina.

Sutkinja Kreho je posebno istakla iskaze svjedoka koji su na glavnom pretresu negirali učešće optuženog u dešavanjima u selima Snagovo, Šeher i Lika.

“Ubjeđenju Suda da optuženi nije bio na mjestu ovih dešavanja posebno je doprinio iskaz svjedoka Odbrane, koji je kasnije potvrdio i dodatni svjedok Tužilaštva”, zaključila je Kreho.

Komentarišući odluku, Dragoslav Perić, branilac Zorana Jankovića, rekao je da će ona “pozitivno utjecati na daljnji rad Suda BiH”.

U razgovoru s medijima, Zoran Janković je također pozdravio odluku Suda, ali i uputio prijetnju “onima koji su iznijeli laži o njemu”.

“Meni je žao onih što su stradali, ali ova dva svjedoka ću da gonim gdje god budem. Čiste laži su iznijeli i platit će mi sve”, rekao je Janković.

Suđenje Jankoviću je počelo 26. marta ove godine, a pritvor mu je ukinut krajem novembra 2006.

Ovo je prva oslobađajuća presuda koju je izrekao Odjel za ratne zločine Suda BiH.

This post is also available in: English