Članak

Stanković i dalje u bijegu

1. Juna 2007.00:35
Bijeg Radovana Stankovića iz zatvora u Foči još uvijek nije razjašnjen niti postoje bilo kakve indicije o tome gdje bi on trenutno mogao biti. Ipak, prema saopćenjima policije Republike Srpske, potraga se nastavlja.

Sedam dana nakon što je pobjegao iz zatvora u Foči, gdje je bio na odsluženju 20-godišnje kazne zatvora zbog počinjenih ratnih zločina, nije poznato gdje se krije Radovan Stanković.

Policija Republike Srpske (RS) je u petak, 1. juna, saopćila da je Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) preuzela istragu o bijegu Stankovića, a da za njim i dalje tragaju policije u BiH.

Gojko Vasić, načelnik Uprave krim-policije Republike Srpske, rekao je da se, prema njihovim saznanjima, Radovan Stanković nalazi na teritoriji Crne Gore.

“Tamo je primijećen, ali daljnje aktivnosti vodi policija u Pljevljima, koja pokušava utvrditi njegovu lokaciju i uhapsiti ga”, kazao je Vasić na konferenciji za štampu.

Vasić je također rekao da su pripadnici SIPA-e u večernjim satima 31. maja pretresli stan Radovana Stankovića i njegovog brata Ranka u Foči. Prema dostupnim informacija, prilikom ove akcije tri osobe su uhapšene.

Uprava policije RS-a negirala je navode nekih medija u BiH da su njihovi službenici bili uključeni u pomaganje pri bijegu Stankovića, pojašnjavajući da osoblje koje radi u zatvorima nisu uposlenici policije RS-a, nego kazneno-popravnih ustanova za koje rade.

Radovan Stanković, bivši pripadnik Vojske Republike Srpske, osuđen je pred Sudom BiH na 20 godina zatvora zbog zločina počinjenih u toku 1992. godine na području općine Foča. Stanković je, prema presudi, jedan od odgovornih za formiranje i funkcionisanje logora za žene u Karaman kući, u kojem je najmlađa zatočenica imala 12 godina, a najstarija 24.

Milorad Dodik, premijer Republike Srpske, izjavio je da smatra kako “nije bilo primjereno da Sud BiH uputi Stankovića na izdržavanje kazne u Foču, gdje je rođen i gdje ima školske drugove i prijatelje”.

Premijer je također rekao da će biti promijenjeno “gotovo sve osoblje” u zatvoru Foča, te da “devetorica čuvara kojima je pobjegao Stanković zaslužuju da budu zatvoreni dok se ne utvrdi kako se to desilo”.

Ured Visokog predstavnika (OHR) u BiH također je reagovao, izražavajući nezadovoljstvo zbog toga što je Stanković uspio pobjeći iz zatvora te zahtijevajući detaljnu istragu o bijegu. OHR je također odobrio angažman dvaju pripadnika EUPM-a u BiH koji bi trebali pomoći lokalnoj policiji u istrazi.

Visoki predstavnik je također rekao da Stankovićev bijeg ukazuje “na sve ne adekvatnosti preopterećenog i nedovoljno finansiranog zatvorskog sistema u Bosni i Hercegovini, kao i na potrebu uspostavljanja hitne koordinacije između organa za provođenje zakona i pravosudnih organa Bosne i Hercegovine”.

Christian Schwarz-Schilling je najavio da će se sastati sa nadležnim državnim organima i potencijalnim međunarodnim partnerima kako bi razgovarali o mjerama koje mogu biti preduzete u cilju ubrzanja aktivnosti na projektu Državnog zatvora.