Članak

ICTY: Zdravko Tolimir u Haagu

1. Juna 2007.16:23
Optuženi za genocid i ratne zločine počinjene u Srebrenici i Žepi boluje od raka.

Dvije godine nakon što ga je Haški tribunal optužio za ratne zločine u Srebrenici i Žepi, u Bosni i Hercegovini je uhapšen Zdravko Tolimir, bivši pomoćnik generala Ratka Mladića.

Bivši zamjenik komandanta za obavještajno-sigurnosne poslove Glavnog štaba Vojske Republike Srpske prebačen je u petak, u popodnevnim satima, u pritvorsku jedinicu Haškog tribunala. U sudnici Tribunala, će se pojaviti u ponedjeljak poslije podne.

Haško tužilaštvo smatra da je Tolimir odgovoran za zločin genocida, udruživanja radi vršenja genocida, zločine protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja. Na teret mu se stavljaju istrebljenja, ubistva, progoni, prisilno premještanje i deportacija Bošnjaka sa područja Srebrenice u julu 1995. godine.

Tužilaštvo u Haagu je na prijašnjim suđenjima za zločine u zaštićenim enklavama Srebrenica i Žepa, koje su pale u julu 1995. godine, predočilo pisani izvještaj koji je Tolimir poslao generalu Radomiru Miletiću, tadašnjem vršiocu dužnosti načelnika Glavnog štaba VRS-a, u kojem traži pomoć za suzbijanje uporišta Armije BiH, istovremeno predlažući da bi bilo najbolje da se u tu svrhu koristi hemijsko oružje.

Tolimir je prvi, i za sada jedini, haški bjegunac kojeg je uhapsila policija Republike Srpske. Uhapšen je 31. maja u poslijepodnevnim satima na području općine Bratunac, u blizini granice sa Srbijom.

Na konferenciji za medije u Banjoj Luci, čelnici policije RS-a pojasnili suda je Tolimir uhapšen na osnovu dojave iz Srbije da postoji mogućnost da će neko od haških optuženika prelaziti granicu sa BiH.

“Blokiranjem terena i određenim aktivnostima koje je provela Uprava krim-policije MUP-a RS-a, te jedinice za podršku iz Zvornika i Bijeljine i Policijska stanica Bratunac, uhapšena je osoba koja kod sebe nije imala dokumenta, a kasnije je utvrđeno da je u pitanju Tolimir”, rekao je načelnik Uprave krim-policije GojkoVasić.

“Način prelaska granice s jedne na drugu stranu nije utvrđen. Morate shvatiti da je to otvoreni prostor koji lako prelaze i osobe i roba, pa je, vjerovatno, tako lako prešao i sam Tolimir”, pojasnio je Vasić.

Nakon što je zadržan prvo u pritvoru u Banjoj Luci, Tolimir je predat vojnicima EUFOR-a, koji su ga u večernjim satima prebacili u sarajevski kamp međunarodnih oružanih snaga u Butmiru, gdje je prošao liječničku kontrolu. U petak, 1. juna, oko 13 sati, uz pratnju ljekara, prebačen je u Haag. Kako saznaje Justice Report, Tolimir boluje od raka.

Reagujući na informaciju o hapšenju Zdravka Tolimira, Haško tužilaštvo je izrazilo želju da u pritvorskoj jedinici u Scheveningenu uskoro budu i preostali bjegunci.

“Nadamo se da će u najskorije vrijeme biti uhapšena i preostala dvojica optuženih za genocid u Srebrenici – Ratko Mladić i Radovan Karadžić”, rekla je Olga Kavran, glasno govornica Tužilaštva, napomenuvši da je glavnu tužiteljicu o hapšenju obavijestio lično Milorad Dodik, premijer RS-a.

Pored Mladića i Karadžića, Tribunal traga još za Stojanom Župljaninom, optuženim također za zločine u BiH, Goranom Hadžićem, optuženim za zločine počinjene tokom rata u Hrvatskoj, te Vlastimirom Đorđevićem, optuženim za zločine počinjene na Kosovu.