Članak

Ramić: Policijska saznanja

23. Maja 2007.00:00
Dvojica bivših policajaca iz Visokog svjedočila su u korist Niseta Ramića.

This post is also available in: English

Dvojica svjedoka Odbrane na suđenju Nisetu Ramiću rekla su da su znali za zločin koji se desio u junu 1992. godine u selu Hlapčevići, općina Visoko.

Državno tužilaštvo smatra da je Ramić, tada pripadnik Teritorijalne odbrane Visoko, odgovoran za zločin koji se desio 20. juna 1992. godine, optužujući ga da je ubio četiri i ranio dvije osobe.

“Ne znam kada je tačno akcija bila, ali se sjećam da ju je organizovala Teritorijalna odbrana Visoko”, rekao je Midhat Zubača, koji je u to vrijeme, kako je kazao, radio kao kriminalistički inspektor u Visokom.

Zubača tvrdi da je policija za zločin u selu Hlapčevići saznala “nekoliko dana poslije”, kada su obilazili sela na području općine Visoko.

“Nismo dobili nikakvu zvaničnu prijavu u operativni centar, ali smo nekoliko dana nakon akcije obilazili neka sela jer smo saznali da pojedinci pljačkaju kuće. U selu Hlapčevići smo od mještana saznali da je izvjesni pripadnik Teritorijalne odbrane ubio te građane, te da ima preživjelih”, dodao je Zubača.

Ovaj svjedok je istakao da su mještani “osudili” zločine, ali da optuženi nije “obrađivan u policiji” jer “nije bilo prijave”.

Zdenko Filipović, drugi svjedok Odbrane, rekao je da je “čuo” za ubistva civila.

“Čuo sam da je u junu 1992. godine bila ta akcija i da je ubijeno osam ili devet civila”, rekao je Filipović, koji je, kako je ustvrdio, radio kao inspektor u policiji u Visokom.

Nastavak suđenja je zakazan za 21. juni 2007. godine, kada će Odbrana saslušati još tri svjedoka.

This post is also available in: English