Članak

Počelo suđenje Pašku Ljubičiću

11. Maja 2007.22:47
Napominjući da već šestu godinu čeka početak suđenja, Paško Ljubičić je rekao da se osjeća kao pritvorenik u Guantanamu.

Nakon više od pet godina provedenih u pritvoru, prvo u Scheveningenu, a potom u pritvorskoj jedinici Suda BiH, počelo je suđenje Pašku Ljubičiću, bivšem komandiru IV bataljona Vojne policije Hrvatskog vijeća obrane (HVO).

“Mislim da sam vjerovatno jedina osoba u Evropi koja je ovoliko dugo u pritvoru. Za mene je ovo Guantanamo”, rekao je Ljubičić obraćajući se Sudskom vijeću.

Državno tužilaštvo Ljubičića tereti da je tokom 1993. godine, za vrijeme oružanog sukoba između Armije BiH i HVO-a, učestvovao u ubistvima, premlaćivanju, mučenju, prisilnom zatvaranju, uništavanju imovine, te odvođenju na prisilne radove Bošnjaka na području općina Vitez i Busovača.

U optužnici stoji da je Ljubičić, zajedno sa pripadnicima IV bataljona Vojne policije HVO-a, protivzakonito zatvarao civile u kino kompleks, Veterinarsku stanicu i prostorije SDK-a u Vitezu, potom u zatvor Kaonik kod Busovače, te Osnovnu školu u Dubravici. Civili su u tim objektima, smatra Tužilaštvo, fizički i psihički zlostavljani, te odvođeni na prve linije bojišnice, gdje su kopali rovove i bili korišteni kao živi štit.

Tužilaštvo je u uvodnim riječima istaklo da će dokazati da je optuženi “planirao, naređivao ili pomagao u planiranju zločina”, te da je “znao za zločine i nije kaznio počinioce”.

“Kroz dokaze ćemo pokazati da su selektivno uništavane muslimanske kuće i vršeni napadi na civile. Dokazat ćemo da je optuženi bio svjestan učesnik događaja u Lašvanskoj dolini i da je igrao ključnu ulogu u napadu na Busovaču”, rekao je tužilac David Schwendiman.

Tužilaštvo je najavilo saslušanje 56 svjedoka, te da će neki od njih iskaz, “moguće”, dati putem videolinka jer ne žive u Bosni i Hercegovini.

Odbrana je istakla da optužnica “nije u potpunosti jednaka” onoj koja je 22. septembra 2006. godine ustupljena iz Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ). Optužnica je prilagođena u Sarajevu 21. decembra iste godine.

“Ovdašnja optužnica je za mog branjenika znatno teža nego haška jer se tereti i za udruženi poduhvat sa zajedničkim kriminalnim ciljem da se ubiju vojno sposobni muškarci, uhapse naoružani civili, uništi imovina”, rekla je Branka Praljak, advokat optuženog.

Praljak je istakla da su za iste zločine koji se stavljaju na teret njenom branjeniku pred MKSJ-om odgovarali “Dario Kordić, Mario Čerkez, Vladimir Šantić, Anto Furundžija, Tihomir Blaškić i drugi, ali niko od njih nije osuđen za udruženi poduhvat”.

Odbrana je najavila da će dokazati da Paško Ljubičić nije imao “puni nadzor i ovlasti da kazni pripadnike Vojne policije”, te da u januaru 1993. godine “nije sudjelovao u sukobu na području Busovače”.

Tokom dokaznog postupka Odbrana će predočiti “1.200 dokumenata, 30 videoisječaka, te saslušati brojne svjedoke”.

Optuženi Paško Ljubičić je rekao da će “dati sve od sebe” da dokaže svoju stvarnu ulogu u ratu.

“Već šestu godinu ja liježem i ustajem sa optužbama. Optužnicu protiv mene su pisali Tihomir Blaškić i njegov advokat, s ciljem da prebace krivicu na drugog”, rekao je Ljubičić.

Prvi svjedoci Tužilaštva iskaz će dati 21. maja 2007. godine.