Članak

Palija: Logori, ubistva i protjerivanja

10. Maja 2007.01:16
Svjedok Mehmed Begić ispričao je Sudu kako je 1992. godine izgubio brata i oca, a sam završio u logoru Manjača.

Iako je živio u Ključu, svjedok Mehmed Begić je, kako je ispričao Sudskom vijeću, često posjećivao roditelje u zaseoku Begići u Sanskom Mostu.

“Moj mlađi brat je studirao u Sarajevu, ali u maju 1992. godine se vratio u selo. Tada se zaratilo”, počeo je svoju priču Begić.

Kako je rekao, 11. juna iste godine uhapšen je u Ključu i odveden u logor Manjača, gdje je zatekao svog rođaka Raifa Begića. U Manjači saznaje da su mu otac i brat, zajedno sa oko 20 civila, ubijeni na Vrhpoljskom mostu.

Prema navodima optužnice, Jadranko Palija se tereti da je 31. maja 1992. godine, zajedno sa drugim pripadnicima vojske tadašnje Srpske Republike BiH , u napadu na zaselak Begići odvojio muškarce od žena i odveo ih do Vrhpoljskog mosta, gdje su ubijeni.

“Moj rođak je jedini preživio strijeljanje i završio je na Manjači. Čim sam ga vidio, poslao sam mu ceduljicu i pitao ga gdje su moji. Poslao sam mu ceduljicu jer u logoru nismo smjeli razgovarati”, nastavio je Begić.

“Dobio sam od njega ceduljicu i odgovor: ‘Pobijeni su na Vrhpoljskom mostu’”, rekao je svjedok.

U sljedećoj ceduljici rođaka je pitao za sudbinu mlađeg brata Muharema i da li je i on bio na mostu.

“Raif mi je odgovorio: ‘Nažalost, jeste.’ Sledio sam se. Trebao sam školovati i brinuti se za mlađeg brata”, kazao je Begić.

“Kada smo se vratili, nakon rata, pravio sam kuću u Begićima. U zemlji sam pronašao zakopan indeks moga brata. To je sve što je ostalo od njega”, rekao je kroz suze svjedok.

Posmrtne ostatke brata Muharema pronašao je prošle godine, ali očeve još uvijek nije.

Kako je svjedok rekao, Raif Begić je jedini koji je preživio strijeljanje. On mu je rekao da je saznao kako je Jadranko Palija sproveo te ljude iz zaseoka Begići do mosta gdje su ubijeni i bačeni u rijeku Sanicu.

Optuženog Jadranka Paliju svjedok Abdulah Kenjar je prepoznao i prisjetio se kako ga je u maju 1992. godine u Pljevcima vidio kako naoružan “patrolira sa vojnicima po selu”.

Fatima Eminić, svjedokinja koja je živjela u selu Hrustovo, Sanski Most, tvrdi da nije vidjela optuženog, ali je ispričala kako su pripadnici VI krajiške brigade, u čijem sastavu je bio i Palija, protjerivali i ubijali stanovništvo iz okolnih sela.

Nastavak suđenja je 16. maja 2007. godine.