Članak

Ljubinac: Strijeljanje zatočenika iz logora Rasadnik

14. Decembra 2006.01:33
Zaštićeni svjedoci Tužilaštva govorili su o logoru Rasadnik i prepoznali optuženog kao osobu koja je odvela grupu civila na strijeljanje.

U nastavku glavnog pretresa saslušani su zaštićeni svjedoci Tužilaštva koji su govorili o dešavanjima u logoru Rasadnik u Rogatici i ulozi optuženog Radisava Ljubinca u zločinima koji su počinjeni.

Zaštićena svjedokinja B, koja tvrdi da je u logoru Rasadnik u Rogatici bila od 15. augusta do 23. oktobra 1992. godine, identifikovala je Radisava Ljubinca zvanog Pjano, te rekla da ga je vidjela u logoru.

«U tom zloglasnom logoru Pjano je radio šta je htio», rekla je vidno uznemirena svjedokinja B i dodala kako je optuženi zatvorenike tukao «nogama i rukama, do besvjesti».

«Većina je molila da ih ne tuče»,ispričala je svjedokinja B.

U logoru Rasadnik bili su zatvoreni muškarci, žene i djeca, u različitim prostorijama, koje su bile pregrađene šperom.

Prema riječima zaštićenog svjedoka A, Ljubinac je 15. augusta 1992. godine odvezao 27 zarobljenika iz logora Rasadnik minibusom blizu sela Duljevac na strijeljanje.

«Kada smo izašli iz minibusa drugi su nam vezali ruke», kaže svjedok A ističući da optuženog Ljubinca više nije vidio.

Prema riječima svjedoka A, koji je jedan od trojice preživjelih nakon ovog strijeljanja, izvjesni Špiro je izdao narešene vojnicima da pucaju.

Prema navodima optužnice,Ljubinac je odveo 27 civila na brdo Jačen na strijeljanje. Za strijeljanje je nedavno, pred Sudom BiH,krivim proglašen Dragoje Paunović zvani Špiro koji je osuđen na 20 godina zatvora.

U optužnici i presudi protiv Paunovića stoji da je civile iz logora izveo i doveo do mjesta strijeljanja Ljubinac.

U toku unakrsnog ispitivanja, na upit advokata odbrane da li je Radisav Ljubinac bio izvršilac ili naredbodavac svih događaja u kojima je učestvovao, zaštićeni svjedok A je odgovorio kako je«stekao utisak da je Ljubinac samo izvršilac».

Tokom 2004. godine u masovnoj grobnici Dizdareva njiva pronađena su 22 posmrtna ostatka, među kojima je identificirano 15 mještana sela Seljani.

Hamza Žujo, specijalista sudske medicine, je sudjelovao u obdukciji pronađenih ostataka prilikom čega je utvrdio da su povrede na leševima nastale upotrebom «vatrenog oružja i djelovanjem visoke temperature».

Prema riječima Hamze Žuje, od 15 mještana Seljana kod devet je smrt nastupila «povredom glave», dok se za ostalih šest nije mogao izjasniti o uzroku smrti, iako je naglasio da «nije isključeno da se radi o nasilnoj smrti».

Nastavak suđenja je zakazan za 16. januar.