Članak

Braća Damjanović: Svjedok o karakteru optuženog

14. Decembra 2006.16:58
Pred Sudskim vijećem odbrana Gorana i Zorana Damjanovića saslušala je svjedoka koji je govorio o poznanstvu sa optuženima.

Odbrana Gorana Damjanovića, prvooptuženog od dvojice braće, nastavila je izvoditi svjedoke.

Zaštićeni svjedok E, predratni komšija porodice Damjanović iz Vogošće, govorio je o svom poznanstvu sa Zoranom i Goranom, i svjedočio o karakteru Gorana Damajnovića.

Prema riječima ovog svjedoka, početkom 1992. godine optuženog Gorana Damjanovića je «u uniformi i naoružanog» često viđao jer je dolazio u«ohrabrujuće» posjete njegovoj kući.

«Tada su svi Srbi bili naoružani», tvrdi svjedok E dodajući da je Goran Damjanović u to vrijeme imao „dugu i crnu kovrđavu kosu“.

Svjedok E je tokom direktnog ispitivanja na upit advokata Fahrije Karkina,branioca drugooptuženog, da li je u istom periodu viđao i Zorana Damjanovića u Vogošći, rekao da se «ne sjeća».

Tužilac Philip Alcock je odbio ispitivanje svjedoka E, kao i prethodna tri svjedoka odbrane, jer nije unaprijed znao o čemu će ti svjedoci govoriti, te je najavio unakrsno ispitivanje na narednom ročištu.

Braća Damjanović se terete da su naoružani puškama i u vojnim uniformama učestvovali u premlaćivanju dvadeset do trideset muškaraca Bošnjaka u naselju Bojnik kraj Sarajeva 2. jula 1992. godine.

Gorana Damjanovića Tužilaštvo BiH tereti i za nedozvoljenu proizvodnju i promet oružja i eksplozivnih materijala jer su prilikom njegovog hapšenja istražitelji SIPA pronašli veću količinu oružja i municije.

Nastavak glavnog pretresa zakazan je za 12. januar.