Članak

Ukinut pritvor Jadranku Paliji

3. Novembra 2006.00:00
Nakon što mu je određen protvor početkom sedmice, Sud BiH je promijenio odluku i ukinuo pritvor ali zabranio osumnjičenom da napušta mjesto boravišta.

This post is also available in: English

Na osnovu žalbe branioca Jadranka Palije, osumnjičenog za ratne zločine počinjene na teritoriji Sanskog Mosta,Sud je promijenio svoju odluku i ukinio pritvor određen 27. oktobra.

Prema odluci Suda donesenoj 2.novembra, a saopštenoj u petak, Palija će biti pušten na slobodu dok traje istraga Tužilaštva, ali mu je zabranjeno napuštanje mjesta boravišta. 
 
Kako stoji u saopštenju iz Suda BiH, Vijeće smatra da se postojanje «apstraktne mogućnosti ometanja krivičnog postupka” ne može prihvatiti kao osnov za odeđenje pritvora. Također je utvrđeno da prvostepeni sud, prilikom određivanja pritvora, «nije utvrdio postojanje konkretnih okolnosti koje opravdavaju određivanje pritvora”.
 
Tužilaštvo smatra da postoji osnovana sumnja da je Jadranko Palija, kao pripadnik Vojne policije bosanskih Srba u Sanskom Mostu, učestvovao u napadima na sela Kljevci, Vrhpolje i Hrustovo.Tužilaštvo tvrdi da je učestvovao u svakodnenom maltretiranju i zlostavljanjima civila Bošnjaka iz tih sela.
 
Kako Justice Report saznaje u uredu Tužilaštva BiH, protiv Palije je postojala istraga i potjernica i u Hrvatskoj i to za učešće u zločinima koji su počinjeni u toku 1991. godine napodručju tadašnje Republike Srpske Krajine, odnosno na području Pakraca.
 
Tužilaštvo BiH vodi odvojenu istragu.
 
Također saznajemo da se ime osumnjičenog Palije spominje u optužnici Radoslava Brđanina, koji je pred Tribunalom u Hagu osuđen na 32 godine zatvora za zločin počinjen na području 13 općina Bosanske Krajine,uključujući i Sanski Most.
 
U presudi Brđaninu stoji i da se postroje, a onda da skaču sa mosta u dobi između 20 i 30 godina odveli prema mostu u Vrhpolju, gdje su trebali biti ukrcani u autobuse.
 
Jadranko Palija je, kako stoji u presudi Brđaninu, na putu do mosta ubio četvoricu zatočenika, dok je ostalima naređeno da svuku odjeću i da se postroje, a onda da skaču sa mosta u rijeku Sanu. Tada je ubijeno najmanje 28 osoba.

This post is also available in: English