Članak

Ramić: Određen pritvor dok traje suđenje

19. Oktobra 2006.23:12
Sud BiH odlučio da odredi pritvor optuženom kao i da on bude prebačen iz zatvora u Zenici u Sarajevo.

Sud Bosne i Hercegovine prihvatio je zahtjev državnog tužilaštva da se Niset Ramić, optužen za ratne zločine počinjene u Visokom, prebaci iz zatvora u Zenici u Sarajevo, te da mu se odredi pritvor.

Optužnica, kojom se Ramić zvani Minđuša tereti za ubistvo grupe bosanskih Srba, te ranjavanje jedne osobe u Visokom 1992. godine, je potvrđena prošle sedmice.

Ramić trenutno služi 20 godišnje zatvorske kazne u Zenici zbog razbojništva počinjenog po završetku rata.

Slavica Terzić, tužiteljica državnog tužilaštva, je obrazložila zahtjev za premještanje optuženog navodima da je optuženi već bježao iz zatvora u Zenici.

«Ramić je tokom 1999. godine pobjegao iz zatvora u Zenici, nakon čega ga je policija ponovo uhapsila. Isto je učinio prošle godine, kada se nakon mjesec dana sam predao», kazala je Terzić.

Fahrija Karkin, branitelj optuženog, se složio sa prijedlogom Tužilaštva za određivanje pritvora i premještaj u Sarajevo.

«Ukoliko Ramić bude u Zenici na izdržavanju kazne, neću biti u mogućnosti da valjano pripremim odbranu», objasnio je Karkin.

Ramić se tereti da je kao pripadnik Teritorijalne odbrane (TO) Visoko, zajedno sa drugim pripadnicima ove jedinice, u junu 1992. godine učestvovao u akcijama razoružavanja srpskog stanovništva u naseljima Viljenjak, Kalotići, Hlapčevići i Paljike prlikom čega je ubio četiri osobe.

Niset Ramić će se 27. oktobra 2006. godine izjasniti o krivnji.