Članak

Ljubinac: Ubistva u Seljanima

19. Oktobra 2006.04:59
Dvije svjedokinje Tužilaštva potvrdile da je optuženi Radisav Ljubinac bio u selu Seljani kraj Rogatice u danima kada su počinjeni zločini.

U toku glavnog pretresa nasuđenju Radisavu Ljubincu, Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je saslušalo dvije svjedokinje koje su govorile o dešavanjima u selu Seljani 1992. godine i progonima Bošnjaka iz Rogatice.

Radisav Ljubinac Pjano se teret i da je učestvovao u ubistvima, prisilnim preseljenjima, zatvaranju civila i činjenju nečovječnih djela na području općine Rogatica. Pored ostalog, tereti se da je učestvovao u ubistvu 15 mještana Seljana, čija tijela su naknadno pronađena u masovnoj grobnici u blizini kuće optuženog.

Svjedok Osmana Jašarević je uproljeće 1992. godine bila u Seljanima kada je počeo napad srpskih snaga.

«Opkolili su nas i doveli do jedne kuće, odakle su nam odveli ljude», ispričala je svjedokinja. Dodala je da je tada odvedeno 15 muškaraca čija tijela su kasnije pronađena u masovnoj grobnici u Seljanima. Među ubijenima je bio i suprug Osmane Jašarević.

Našla sam mu čizme i prepoznala ga po odjelu. To nikada neću zaboraviti», rekla je uplakana Osmana Jašarević usudnici.

Prema njenim riječima, nakon razdvajanja muškaraca, žene i djeca su ostali u selu nekoliko mjeseci. U tom periodu je u selo dolazio optuženi Radisav Ljubinac.

«Ljubinac je dolazio u selo. Lično sam ga vidjela», tvrdi Jašarević koja kaže i da je dolazio i do kuće u kojoj je ona bila i obećao joj da će biti bezbijedna.

Svi stanovnici Seljana su nakon nekoliko mjeseci odvedeni u Rogaticu, a potom kamionima do mjesta Hreše kraj Sarajeva, odakle su «dugo hodali» dok nisu došli do položaja Armije Bosne i Hercegovine.

Svjedok Tužilaštva Ramiza Halilović, također je bila u Seljanima u junu 1992. godine, te je i ona posvjedočila kako su muškarci odvedeni.

«Tada je odvedeno njih 15-ak, a sa njima i moj muž», kaže ova svjedokinja i dodaje da je posmrtne ostatke svog supruga također pronašla u masovnoj grobnici u Seljanima.

Govoreći o deportaovanju mještana Seljana, Halilović je rekla da je među vojnicima bio čovjek sa nadimkom Pjano,ali je naglasila da optuženog ne poznaje.

Nastavak glavnog pretresa zakazanje za 14. novembar.