Članak

Ljubinac: Potraga za bratom

12. Septembra 2006.04:51
Svjedok Tužilaštva BiH zamolio optuženog da mu otkrije gdje je ubijen i zakopan njegov brat.

Uz dozvolu Sudskog vijeća na suđenju Radisavu Ljubincu, optuženom za ratni zločin počinjen nad civilima Rogatice 1992. godine, svjedok Tužilaštva Enver Bešlija, zamolio je optuženog da mu kaže gdje je zakopan njegov brat Mustafa.

«Možeš li mi molim te reći, ako znaš, gdje se nalazi moj brat?», vidno potresen upitao je Enver Bešlija optuženog.

«Ne znam. Rekao bih ti, kao što bih svom ocu rekao, da znam», odgovorio je Ljubinac.

Radisav Ljubinac se tereti da je28. jula 1992. godine, zajedno sa vojnikom sa nadimkom Macola, iz improvizovanog logora u prostorijama Srednjoškolskog centra Veljko Vlahović u Rogatici, odveo zubara Mustafu Bešliju, kome se nakon ovog događaja gubi svaki trag.

«Rečeno mi je da su mog brata često odvodili iz logora da nekim vojnicima popravlja i vadi zube», ispričao je Enver Bešlija.

Ljubinca je u sudnici prepoznao i drugi svjedok Tužilaštva Meho Baždar koji kaže da su obojica radili u istoj firmi prije rata.

U ratu, nakon napada na selo Seljani, Baždar kaže da je sreo Ljubinca i predao mu svoju lovačku pušku.

«Tada mi je Ljubinac rekao da mi se ništa neće dogoditi i da će moja puška biti kod njega», prisjetio se Baždar.

Prema navodima optužnice, početkom augusta 1992. godine, Radisav Ljubinac je učestvovao u prisilnom odvođenju žena i muškaraca iz sela Seljani, u logor u prostorijama Srednjoškolskog centra Veljko Vlahović u Rogatici. Meho Baždar je, zajedno sa porodicom, bio među zatočenicima.

Sin Mehe Baždara, Armin, je svjedočio na istom suđenju dan ranije, 11. septembra, o strijeljanju civila na brdu Jačen, koje je on preživio kada mu je bilo 15 godina. Tužilaštvo za ovaj čin smatra suodgovornim Ljubinca.

Baždar je sa grupom od 27 civila 15. augusta 1992. godine odevden iz logora Rasadnik u Rogatici u selo Duljevac, zatim ka borbenim linijama gdje su strijeljani.

Na pitanje sutkinje Zorice Gogale, predsjedavajuće Sudskim vijećem, da ispriča šta se dogodilo sa njegovim sinom Arminom, Meho Baždar je odgovorio da je to «gorak prizor koji ga i danas jako potresa i da ne može da priča o tome».

Nastavak glavnog pretresa zakazan je za 27. septembar.