Članak

Ljubinac: Marginalac i tragičan učesnik minulog rata

7. Septembra 2006.21:29
Tužilaštvo BiH tvrdi da može dokazati da je Radisav Ljubinac - Pjano svjesno učestvovao u napadima na civile u Rogatici, a odbrana da je riječ o liječenom alkoholičaru.

This post is also available in: English

Na početku suđenja bosanskom Srbinu Radisavu Ljubincu, Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je reklo da će dokazati da je optuženi kriv za zločine protiv čovječnosti počinjene na području općine Rogatica 1992. godine.

«Dokazat ćemo da je optuženi znao za širi kontekst napada i da njegove radnje čine dio tog napada», rekao je tužilac Mirsad Strika izlažući uvodne riječi.

Odbrana negira te navode i tvrdi da je Ljubinac žrtva nesretnih okolnosti.

Prema navodima optužnice, Ljubinac je učestvovao u napadu i protjerivanju stanovnika sela Seljani, od kojih se nekima do danas gubi svaki trag. U optužnici stoji da je 3. juna 1992. godine u Seljanima Ljubinac učestvovao u zarobljavanju civila, razdvajanju žena i djece od muškaraca, te odvođenju 15 civila koji su kasnije ubijeni.

Tijela ubijenih su pronađena naknadno u masovnoj grobnici na Dizdarevoj njivi, u neposrednoj blizni kuće Radisava Ljubinca.

Optužnica Ljubinca tereti i da je učestvovao u oduzimanju novca i dragocjenosti od zatočenika u logoru organizovanom u srednjoškolskom centru Veljko Vlahović u Rogatici, te zlostavljanju zatočenika u logoru na poljoprivrednom dobru Rasadnik u Rogatici.

Tužilaštvo također smatra da je optuženi 15. augusta 1992. godine odveo nabrdo Jačen 27 zatvorenika iz ovog logora, na liniju bojišnice, gdje su prvopostavljeni u živi štit, a potom streljani.

Činjenice o zločinu na brdu Jačen već su utvrđene nepravosnažnom presudom Suda BiH protiv Dragoja Paunovića kojem je za streljanje ovih civila izrečena zatvorska kazna od 20 godina.

Tužilaštvo će dokazivati da je optuženi imao «značajnu ulogu» u napadima nacivile i objekte na području općine Rogatica, te da je u kući Ljubinca bio štab oružanih snaga tadašnje Srpske Republike BiH.

«Svjedoci će govoriti da su bili pozivani da dođu u njegovu kuću i predaju lično naoružanje, a da im je on potom garantovao bezbijednost, ali te garancijenije ispunio», riječi su tužioca Strike.

U toku dokaznog postupka Tužilaštvo će ispitati 22 svjedoka.

Senadin Bektašević, branilac optuženog, je rekao kako će ponuditi dokaze kojima će pobiti navode Tužilaštva da je Ljubinac svjesno učestvovao unapadima, i da nije počinio sva djela koja mu se stavljaju na teret.

«Mom branjeniku nije bez razloga nadimak Pjano, Časni Sude. On je bio marginalac i tragičan učesnik minulog rata», rekao je branilac Bektašević.

Prema navodima odbrane Ljubinac je činio radnje za koje nije znao da su dio organizovanog napada.

«Ako se zločin dogodio, a jeste; ako se progon dogodio, a jeste; ako se etničko čiščenje dogodilo, a jeste, optuženi nije u tome učestvovao», zaključila je Odbrana.

Najavljeno je i da će vještak sudske medicine pregledati optuženog, koji jenedavno pretrpio srčani infarkt, kako bi utvrdili da li je fizički u mogućnostipratiti suđenje.

Odbrana je tražila i vještaka neuropsihijatra pozivajući se na nalaz iz1993. godine kojim se Ljubinac upućuje na liječenje zbog alkoholizma.

Naredno ročište zakazano je za 8. septembar kada će se pojaviti prva dva svjedoka.

This post is also available in: English