Članak

Samardžić: Suđenje zatvoreno za javnost

8. Marta 2006.00:00
Na zahtjev tužilaštva, a uz podršku odbrane, Sud BiH odlučio je da cijeli tok suđenja Neđi Samardžiću bude zatvoren za javnost. Tako su sa suđenja pored medija udaljeni i predstavnici udruženja žrtava rata i nevladinih organizcija koje nadziru tok suđenja

This post is also available in: English (English)

Na zahtjev Tužilaštva BiH, Sudsko vijeće koje zasjeda u slučaju Neđe Samardžića odlučilo je isključiti javnost tokom cijelog pretresa.

Zahtijev je tužilac Behaija Krnjić obrazložio potrebom za zaštitom svjedoka koji će se pojaviti tokom procesa. Od ukupno 24 svjedoka koliko ih je na listi Tužilaštva, njih 17 imaju status zaštičenih, a jedan status potpuno zaštičenog što podrazumjeva promjenu slike i glasa.

Optuženi Samardžić, koji se 12. januara ove godine izjasnio da nije kriv ni po jednoj tački optužnice, tereti se za zločine počinjene na području općine Foča 1992. godine.

Tužilaštvo ga tereti da je pomagao u izvršenju ubistava, prisilnog preseljavanja stanovništva, kao i saučešće u silovanju, te progon bošnjačkog stanovništva na nacionalnoj, etničkoj, vjerskoj i spolnoj osnovi.

Kako je tužilac Krnjić naveo, većina svjedoka koji će se pojaviti pred Sudskim vijećem su žene žrtve silovanja, od kojih su neke u trenutku počinjenog zločina imale tek 12 ili 13 godina. Zbog toga bi javne rasprave, smatra Krnjić, mogle ugroziti lične slobode zaštićenih svjedoka.

Još jedan razlog koji je naveden je što će svjedokinje spominjati i imena drugih počinilaca zločina, a to dovodi u pitanje prijevremeno otkrivanje imena lica, koja tek treba da budu procesuirana na Sudu BiH. Iznošenje imena bi direktno moglo utjecati na zaštitu službenih tajni Tužilaštva, smatra Krnjić.

Slaviša Prodanović, branilac optuženog, podržao je zahtjev Tužilaštva, a Sudsko vijeće je dalo svoj pristanak pozivajući se na Zakon o krivičnom postupku BiH.

Pored medija, suđenje Neđi Samardžiću je zatvoreno i za članice udruženja «Žene žrtve rata», koje u sudnice dolaze kao podrška svjedokinjama-žrtvama silovanja, što je već ustaljena praksa u BiH na suđenjima za ratne zločine. Sudsko vijeće je Udruženju pružilo mogućnost podnošenja zahtjeva koji će potom biti razmatran .

Džana Brkanić


This post is also available in: English (English)