Vijesti


ICTY/MKSJ: Hartmann odbila da se izjasni 14. Novembra 2008. Članak Florence Hartmann se opet nije željela izjasniti, te je Sud konstatovao da je negirala krivicu.
Sljedeće sedmice: Druga faza suđenja za zločine u Vitezu 14. Novembra 2008. Članak Naredne sedmice će pred Sudom BiH početi dokazni postupak Odbrane Ante Kovaća, optuženog za zločine u Vitezu.
Bastah i ostali: Kontroverzne izjave u sudnici 13. Novembra 2008. Članak Oslovljavajući optuženog Predraga Bastaha “objektom”, svjedokinja Tužilaštva ga optužila da je odveo njenog supruga u maju 1992. godine iz kuće u Vlasenici.
Brammertz: Uskoro novi istražni materijali 12. Novembra 2008. Članak Nakon sastanka sa predstavnicima Tužilaštva BiH, Brammertz je kazao da će u BiH uskoro biti prebačeni dodatni predmetni i istražni materijali.
Kondić i ostali: Ovlaštenja prvooptuženog 10. Novembra 2008. Članak Tokom nastavka unakrsnog ispitivanja, svjedok Tužilaštva BiH rekao da optuženi Kondić “nije mogao naređivati pripadnicima Službe državne bezbjednosti”.
Trbić: Bez saznanja o genocidu 10. Novembra 2008. Članak Optuženi Milorad Trbić obratio se Sudskom vijeću kako bi pojasnio da on “nema saznanja o tome da se u Srebrenici dogodio genocid”.
Bundalo i ostali: Aškrabina naredba 10. Novembra 2008. Članak Svjedokinja Tužilaštva BiH govorila o učešću trojice optuženih u zločinima u Kalinoviku 1992. godine.
Bundalo i ostali: Prekid suđenja 7. Novembra 2008. Članak Zbog nestanka struje u zgradi Suda BiH prekinuto suđenje trojici optuženih za zločine u Kalinoviku.
Sljedeće sedmice: Ferid Hodžić ponovo pred Sudom 7. Novembra 2008. Članak Nakon pauze od skoro dva mjeseca, naredne sedmice će se pred Sudom BiH nastaviti suđenje za zločine u Vlasenici.
Osumnjičeni za ratne zločine uhapšen u Holandiji 6. Novembra 2008. Članak Bosanski državljanin osumnjičen za ratne zločine uhapšen u Holandiji.