Vijest

Naredne sedmice počinju suđenja za zločine u Bijeljini i Kotor-Varoši

25. Marta 2022.16:39
Pred Sudom Bosne i Hercegovine će sljedeće sedmice početi suđenje osmorici optuženih za učešće u ubistvu veće grupe civila – među kojima su bili žene i djeca – počinjenom u septembru 1992. u mjestu Balatun kod Bijeljine.

Sudnica Suda Bosne i Hercegovine. Foto: BIRN BiH

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine će u utorak, 29. marta, pročitati optužnicu protiv Živana Miljanovića, pomoćnika komandira Stanice javne bezbjednosti (SJB) Bijeljina, Steve Bokarića, pripadnika Službe državne bezbjednosti (SDB) Bijeljina, Gorana Sarića, nekadašnjeg komandanta Specijalne brigade policije Republike Srpske (RS), Jovice Petrovića i Mirka Simića, pripadnika Interventnog voda SJB-a, te Ljube Markovića, Slavenka Kočevića i Zvonka Pržulja, pripadnika Specijalnog voda Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS) tzv. “Pahuljice”.

Njima se optužnicom stavlja na teret da su u noćnim satima 24. na 25. septembar 1992. godine izvršili nezakonito zarobljavanje 22 osobe i odvođenje kompletnih porodica Sarajlić, Sejmenović i Malagić iz bijeljinskog naselja Bukreš, među kojima su više od polovine bile žene, djeca i starije osobe.

Krajem sedmice, 1. aprila, planiran je i početak suđenja Zdravku Samardžiji, nekadašnjem članu komande Specijalnog odreda milicije Centra službi bezbjednosti (CSB). Njemu se optužnicom, koja je potvrđena početkom godine, na teret stavljaju zločini protiv čovječnosti počinjeni 1992. i 1993. godine nad bošnjačkim i hrvatskim stanovništvom na području Kotor-Varoši.

On je optužen da je u okviru širokog i sistematičnog napada usmjerenog protiv civilnog stanovništva na području općine Kotor-Varoš, znajući za napad i svjestan da njegove radnje čine dio tog napada, te kao učesnik udruženog zločinačkog poduhvata (UZP), izvršio progon na nacionalnoj i vjerskoj osnovi – zatvaranjem, mučenjem, silovanjem, drugim nečovječnim djelima, ubistvima, kao i deportacijom i prisilnim preseljenjem stanovništva.

Naredne sedmice se nastavljaju suđenja za zločine počinjene na području Konjica, Zvornika, Goražda, Ilijaša, Mostara, Bijeljine, Ugljevika, Gradiške, Brčkog, Zavidovića, Kalinovika, Orašja, Vlasenice, Sarajeva, Kotor-Varoši i Prijedora.

Aida Trepanić Hebib