Vijest

Memorandum o razumijevanju udruženja porodica nestalih iz regiona

15. Marta 2022.16:05
Predstavnici udruženja porodica nestalih osoba iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Kosova, Crne Gore i Srbije potpisali su u Sarajevu Memorandum o razumijevanju, kojim potvrđuju posvećenost zajedničkom radu u traganju za istinom i pravdom kroz mehanizam regionalne saradnje, gdje svi imaju jednaka prava i obaveze.


S potpisivanja Memoranduma o razumijevanju. Foto: BIRN BiH 

Kathryne Bomberger, generalna direktorica Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP), na konferenciji za medije održanoj nakon potpisivanja Memoranduma podsjetila je da je preko 40.000 ljudi nestalo u sukobima 1990-ih, da je njihov broj i danas veliki, a memorandum o razumijevanju koji su porodice iz cijelog regiona došle da potpišu nazvala je historijskim momentom.

“Porodice nestalih su prve koje su pokrenule stvari. Zbog porodica i njihove podrške je pronađeno 75 posto nestalih. Ujedinjuju se u zajedničkom cilju i rade, a vlade zemalja moraju preuzeti svoj dio odgovornosti”, kazala je Bomberger.

Prema njenim riječima, 120 je udruženja na području bivše Jugoslavije, Memorandum je otvoren za sve, a porodicama se mora pomoći da prevaziđu svoje probleme jer, kako je dodala, u njihovim životima je ostala duboka rana.

Semina Alekić, predsjednica Koordinacije udruženja porodica nestalih iz BiH, rekla je da su ove porodice prve sjele za sto i pokrenule dijalog, skrenule pažnju na probleme s kojima se susreću, da je u regionu i dalje 11.000 nestalih osoba, a najveći njihov dio je u BiH.

“Djelovali smo kao regionalna koordinacija, doprinosili da se donose zakoni, potpišu sporazumi, regionalne i međunarodne deklaracije o nestalim, a tu su i naši mehanizmi da se prekine šutnja i manipulacija. Bez rješenja problema nestalih nema ni istinskog mira”, kazala je Alekić.

Zajednički cilj udruženja jeste da se pronađu posmrtni ostaci svih nestalih, navela je Alekić i dodala da su zadnjih godina pronalaženi samo sitni dijelovi tijela, a pored toga je uputila apel svim institucijama i građanima da doprinose izgradnji mira.

Na konferenciji je još, između ostalog, rečeno da je Memorandum otvoren i za druga udruženja koja ga do sada nisu potpisala, i da je i dalje otvorena opcija za zajedničku saradnju.

Potpisivanje Memoranduma o razumijevanju udruženja porodica nestalih iz regiona je podržala Vlada Ujedinjenog Kraljevstva.

 

Haris Rovčanin