Vijest

Rami Brkiću potvrđena kazna od četiri godine i 11 mjeseci zatvora za davanje dara

3. Februara 2022.15:02
Kantonalni sud u Sarajevu potvrdio je presudu Općinskog suda kojom je bivši policijski komesar Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona (MUP USK) Ramo Brkić osuđen na četiri godine i 11 mjeseci zatvora zbog davanja dara ili drugog oblika koristi, potvrđeno je iz sarajevskog Kantonalnog tužilaštva.


Ramo Brkić. Foto: Sud BiH

Ovom odlukom Kantonalni sud je potvrdio presudu Općinskog suda iz marta 2020., kojom je Brkić osuđen na četiri godine i 11 mjeseci zatvora.

Optužnicu protiv Brkića je podiglo Tužilaštvo Bosne i Hercegovine, a Državni sud je 2019. donio rješenje kojim se vođenje postupka protiv njega prenosi na mjesno nadležni Općinski sud u Sarajevu.

Ranijom presudom Suda BiH, Brkić je pravosnažno osuđen na jedinstvenu kaznu od 11 godina zatvora zbog organizovanog kriminala, neovlaštenog prometa drogom, primanja dara i drugih oblika koristi te zloupotrebe položaja, a u istom predmetu na deset godina zatvora s njim je osuđen i Senad Šabić.

I Brkić i Šabić su kasnije optuženi u predmetu sa sutkinjom Državnog suda Azrom Miletić, po optužnici da su sutkinji preko posrednika nudili dar kako bi im se umanjila kazna ili da se oslobode krivnje u žalbenom postupku koji je tada vođen.

Obojica su potom napustili teritoriju BiH, te je postupak razdvojen i vođen samo protiv sutkinje Miletić. Njoj je nedavno Kantonalni sud u Sarajevu potvrdio oslobađajuću presudu Općinskog suda za primanje dara i kršenje zakona od strane sudije.

Brkić je sredinom juna 2019. godine izručen iz Slovenije, gdje je uhapšen po potjernici nakon više od tri godine bjekstva.

 

 

Haris Rovčanin