Vijest

Nužna veća zaštita neovisnog novinarstva u Bosni i Hercegovini

9. Decembra 2021.12:49
U Bosni i Hercegovini nedostaje solidarnost, zaštita novinara, kao i adekvatni zakonski okviri, rečeno je tokom panel-diskusije o značaju slobode medija i zaštite neovisnih novinara koju je u povodu Međunarodnog dana ljudskih prava organizirala Ambasada Kraljevine Nizozemske, uz projekciju dokumentarnog filma “Hiljadu posjekotina”.
Panel-diskusija o značaju slobode medija i zaštiti neovisnih novinara. Foto: Veleposlanstvo Kraljevine Nizozemske

Boro Kontić, učesnik panel-diskusije, naveo je da je jedan od problema novinarstva u BiH nedostatak zajedničkog angažmana, nedovoljna međusobna potpora, te da se novinari koji rade na istraživačkim pričama u većini slučajeva ne mogu osloniti na svoje kolege.

“Problem novinarstva u Bosni i Hercegovini je to što nedostaje solidarnost u novinarskoj zajednici. Ako jedan novinar započne priču, on će biti skoro pa sam”, kazao je Kontić.

On je rekao kako u BiH nisu potrebni veliki heroji, već da su potrebni novinari koji će iznositi činjenice o događajima u državi. Kontić je naveo da političari vide medije kao sredstvo propagande.

Jasminka Džumhur, ombudsmanka za ljudska prava Bosne i Hercegovine, naglasila je da je od izuzetne važnosti suradnja boraca za ljudska prava i medija. Dodala je da se kroz svoje profesionalno iskustvo uvjerila upravo u bitnost ove suradnje te da Europska konvencija o ljudskim pravima u sebi ne sadrži članove koji štite medije direktno, već da je to urađeno kroz zaštitu slobode govora.

“Kada smo radili specijalni izvještaj o novinarima i napadima na novinare u BiH, vidjeli smo da napadi ne dolaze samo od vlada, kao glavnih nosilaca informacija, već je problem i između medija. Kako od vlasnika medija, tako i zbog nedostatka solidarnosti”, kazala je Džumhur.

Ona je istakla da nedostaje istraživačkog novinarstva u BiH te da male skupine ljudi stvaraju javna mišljenja. Džumhur je rekla da su napadi na novinare i novinarke jednako učestali i frekventni.

Novinarka Balkanske istraživačke mreže Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) Nermina Kuloglija je navela da je u Bosni i Hercegovini problem nedostatak javno dostupnih informacija, kao i nedovoljna potpora novinarima. Dodala je da novinari moraju donositi vijesti koje su točne te da je novinarski zadatak da se ispituje sve što se događa oko nas, a da je to izuzetno teško uraditi u BiH.

“Problem su i prijetnje od kojih nitko neće zaštititi novinare. Čak i kada se nešto desi, vi ne znate što će dalje biti s vama niti koji oblik podrške ćete dobiti. Postoje informacije do kojih ne možete doći jer nadležne institucije ne žele da ih ustupe”, kazala je Kuloglija.

Panel-diskusiju je moderirao veleposlanik Jan Waltmans, a učesnici su se složili da postojeći Zakon o slobodi pristupa informacijama nije dovoljan za neovisno novinarstvo u Bosni i Hercegovini i da je potreban zakon o medijima, uz koji bi dostupnost informacija bila mnogo veća.

Panelisti i posjetioci su prije panela pogledali projekciju nagrađivanog dokumentarnog filma “Hiljadu posjekotina” autorice Ramone S. Diaz, koji donosi živopisni portret istrajne novinarke i izvršne menadžerice koja je 2018. proglašena “Osobom godine” po izboru američkog magazina Time.

Istovremeno, film pruža uvid u taktike kojima se služe vladari širom svijeta kako bi manipulirali istinom.

 

    Teo Zorić