Vijest

Postupak protiv predsjednice Općinskog suda u Kalesiji počinje sredinom decembra

12. Novembra 2021.14:27
Disciplinski postupak protiv predsjednice Općinskog suda u Kalesiji Dražene Pejanović, kojoj je disciplinskom tužbom na teret stavljan prekršaj “ponašenje u sudu ili izvan suda koje šteti ugledu sudijske funkcije”, počet će 21. decembra, odlučeno je na pripremnom ročištu.


Ured disciplinskog tužioca. Foto: BIRN BiH

Prema disciplinskoj tužbi koju je na ročištu pročitao disciplinski tužilac Asmir Baćevac, tužena Pejanović se 10. marta 2020. dopisom obratila zamjeniku glavnog tužioca Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona sa sadržajem da nema povjerenja u glavnog i većinu tužilaca ovog tužilaštva, da je određeno krivično djelo prijavljeno Policijskoj stanici Kalesija, koja je o tome obavijestila Tužilaštvo.

Disciplinska komisija je prihvatila da se tokom postupka provedu skoro svi dokazi koje su predložili Ured disciplinskog tužioca (UDT) i pravni zastupnik tužene, izuzev saslušanja jednog od predloženih svjedoka, uz obrazloženje da to nije relevantno za disciplinsku tužbu.

Prethodno je disciplinski tužilac Baćevac rekao koje materijalne dokaze će predočiti, kao i da će u svojstvu svjedoka saslušati glavnog tužioca Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona.

Sanjin Bandović, pravni zastupnik Dražene Pejanović, rekao je da će predočiti više presuda sudova iz Kalesije i Živinica na okolnosti da je tužena radila u sudovima u Vlasenici, Zvorniku i Kalesiji na različitim referatima, “na vrlo teškim predmetima u krivici i parnici”.

Bandović je, između ostalog, zatražio od Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) da mu se dostave podaci o učinku glavnog tužioca Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona o broju podignutih optužnica od 2013. godine, kako je obrazložio, “na okolnosti njegove neaktivnosti da mu tužena ne može pokloniti vjeru” i da iznese svoj stav na osnovu tvrdnje koju je svjedok iznio protiv nje.

“Tužena je stotine, hiljade presuda donijela. Odgovorno i obzirno je radila svoj posao i nije imala protiv sebe prijava. Da vidimo šta je glavni tužilac uradio”, naveo je Bandović.

Disciplinski tužilac se usprotivio provođenju svih materijalnih dokaza tužene, uz obrazloženje da nisu u vezi s tužbenim zahtjevom.

“Treba vidjeti prvo da li je glavni tužilac bio dužan da postupa po prijavama”, dodao je Baćevac, koji se usprotivio i saslušanju svjedoka koji je predložila tužena, navodeći da međusobni odnosi unutar Tužilaštva nisu predmet postupka.

Haris Rovčanin