Vijest

Sloboda okupljanja u BiH nejednaka: Stanje u Republici Srpskoj zabrinjavajuće

10. Augusta 2021.13:06
Situacija u Bosni i Hercegovini nije jednaka kada je riječ o slobodi okupljanja i potrebno je veoma malo političke volje kako bi se zakonski okviri u BiH uskladili sa međunarodnim standardima za ravnopravnost LGBTI osoba, rečeno je na konferenciji koju je organizovao Sarajevski otvoreni centar (SOC).

Vuković i Pandurević. Foto: BIRN BiH

Prema riječima Darka Pandurevića, rukovoditelja programa SOC-a, postoje određeni pomaci i napredak kada je u pitanju sloboda okupljanja u BiH.

“Tu ću konkretno istaći sve bolju i kontinuiranu saradnju sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo kao jednoj od ključnih institucija kada govorimo o ovom pitanju”, navodi Pandurević.

Kako je kazao Uglješa Vuković iz Transparency Internationala na konferenciji “Sloboda okupljanja u BiH: Postojeće stanje i kako bi trebalo biti”, odnos s policijom u Sarajevu jeste bolji.

“Manjinske zajednice, aktivističke zajednice primjećuju da je saradnja sa policijom mnogo bolja. Tako da na koji način ćemo uživati pravo na slobodu okupljanja u velikoj mjeri zavisi od toga koliko su policijske agencije slobodne i nezavisne u svom radu i prije svega oslobođene od političkih utjecaja i koliko su profesionalne”, kazao je Vuković.

Vuković se osvrnuo na stanje u Republici Srpskoj, gdje, prema njegovim riječima, policijske vlasti godinama zabranjuju mirna okupljanja građana, posebno onih građana koji su prepoznati “kao prijetnja po samu elitu”. Stoga je, smatra on, neophodna važnost edukacije policijskih službenika i demokratskog pritiska na policijske agencije, kako bi one omogućile i pomogle građanima da nesmetano uživaju pravo na slobodu okupljanja.

Kako je Pandurević naveo u obraćanju medijima, postoji čitav niz izazova s kojima se suočavaju organizatori Povorke ponosa, koji bi se mogli prevazići izmjenama zakona u vezi sa okupljanjima i izražavanjem političkog stava i mišljenja na ulici, a koji bi trebali da osiguraju s druge strane i javni red i mir.

“Pretjerani sigurnosni zahtjevi koji padaju na organizatore i finansijski zahtjevi koji moraju da se ispoštuju da bi te mjere bile održane. Tu mogu i da pozdravim odluku lokalnih i kantonalnih institucija koje su obavezu finansiranja tog događaja po prvi put zapravo prepoznale, da ne trebaju da budu organizatori ti koji snose”, kaže on.

Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) pisala je kako Bh. povorka ponosa koja će se održati 14. augusta ove godine neće morati plaćati dodatne mjere osiguranja kako je to bio slučaj prije dvije godine.

U svom saopćenju ranije su iz Bh. povorke ponosa istakli da Zakon o javnom okupljanju u Kantonu Sarajevo hitno treba usvojiti izmjene i dopune, u skladu sa evropskim standardima, “kako ova podrška ne bi bila izuzetak”, već bi zakon omogućavao uživanje slobode okupljanja bez stavljanja bilo kojeg tereta građanima i građankama.

Konferencija je održana u Sarajevu u okviru projekta “Unapređenje pristupa slobodi okupljanja u BiH”, kako bi se vlasti u BiH podsjetile na obaveze koje je potrebno regulisati kako bi se postigla ravnopravnost LGBTI osoba u bh. društvu.

 

    Aida Trepanić Hebib