Suđenje

Špoljarić Vladimir: Prijateljski gestovi optuženog

12. Jula 2021.17:18
Svjedoci Odbrane suspendovanog predsjednika Kantonalnog suda u Sarajevu Vladimira Špoljarića, optuženog za seksualno uznemiravanje, prisjetili su prijateljskih gestova optuženog prema oštećenoj.


Vladimir Špoljarić. Foto: BIRN BiH

Merima Hodžić kazala je da je zaposlena u banci i da joj se optuženi u januaru 2019. godine obratio kako bi Enisa Pazelja dobila kredit.

Hodžić je ispričala da su Špoljarić kao i Pazelja sa sestrom došli u banku. Kazala je da, iako su razgovarali o kreditu i za Špoljarića i za Pazelju, odnosno njenu sestru, stranke se nisu protivile da budu zajedno na sastanku.

Prema riječima svjedokinje, ponašali su se vrlo opušteno i prijateljski.

Špoljarić je optužen da je od decembra 2018. do polovine 2019. godine vršio nasilje na osnovu spola, seksualno uznemiravao i uznemiravao službenicu Kantonalnog suda Enisu Pazelju, čime je prekršio Zakon o ravnopravnosti spolova.

Na pitanje tužiteljice Vedrane Mijović, svjedokinja Hodžić je potvrdila da je njena kćerka zaposlena u Kantonalnom sudu u Sarajevu. Ona je braniocu Senadu Pizoviću kazala da joj je kćerka primljena u vrijeme prethodnog predsjednika Suda.

Svjedokinja Emira Zorlak je rekla da je radila u Kantonalnom sudu i da je jedne prilike pozvao Špoljarić kako bi preko svoje prijateljice doktorice zakazala pregled za Pazelju. Ona je kazala da je poznavala Pazelju i da je pitala zašto joj se ona nije obratila.

Zorlak je rekla da je uspjela da zakaže pregled iako je doktorica bila prebukirana.

Samra Manov, medicinska sestra u domu zdravlja, kazala je da je u julu 2019. godine zvao Špoljarić i da je pitao da dođe po recepte za drugu osobu, što je i uradio.

Slobodan Nikolić, bivši sekretar Kantonalnog suda, rekao je da s Pazeljom nikada nije razgovarao o Špoljariću. On je negirao da je Pazelji kazao kako ga je Špoljarić pitao o mogućnostima da Pazelja ostane bez posla.

Nikolić je rekao da je jednom sreo Pazelju i da ga je pozvala na kafu, ali da Špoljarića nisu spominjali.

On je naveo da je velika većina pripravnika tražila da bude dodijeljena sudiji Špoljariću, jer je bio popularan zbog neformalne atmosfere, kao i zbog toga što neke sudije nisu prihvatale pripravnike.

Zermina Šabić kazala je da radi u sektoru za Informaciono-komunikacijsku tehnologiju Kantonalnog suda. Ona se prisjetila kako je u julu 2019. Pazelja zamolila da joj prebaci podatke sa starog mobilnog telefona na novi. Šabić je rekla da je to i učinila.

Na pitanje Pizovića da li je moguće da se neke poruke obrišu po uključivanju telefona, svjedokinja je izjavila da joj tako nešto nije poznato.

Tužiteljica Mijović protivila se prijedlogu Odbrane za vještačenjem Pazelje, navodeći da je već jedno vještačenje urađeno sa preciziranim dešavanjima iz optužnice.

Pizović je kazao da ti vještaci nisu imali u vidu i druge okolnosti iz života optužene. Tužiteljica se protivila da vještake poimenično izabere Odbrana, kao i da budu iz Kliničkog centra u Sarajevu s obzirom da je optuženi predsjednik Suda i da imaju dugogodišnju saradnju.

Pizović je rekao da tužiteljica nema zakonsko uporište da mu nameće vještake, a sudija Mirsad Strika braniocu je kazao da dostavi svoj prijedlog.

Vještacima će za izradu nalaza biti potrebno oko mjesec, a računajući i korištenje godišnjih odmora, nastavak suđenja okvirno je zakazan za 6. septembar.

 

    Marija Taušan