Vijest

Haris Špago videolinkom negirao krivnju za promet oružja i vojne opreme

1. Jula 2021.13:47
Haris Špago je videolinkom iz Pritvorske jedinice Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija negirao krivnju za promet oružjem, vojnom opremom i proizvodima dvojne namjene.

Sudnica Suda BiH. Foto BIRN

“Nisam kriv”, ustvrdio je optuženi Špago.

Ranije su krivnju za ista djela negirali ostali optuženi iz predmeta – Edin Mehmedika, Rifet Berković i Asmir Mezetović – dok se na tom ročištu spominjala mogućnst Špaginog izjašnjavanja putem videolinka.

Naime, Špago nije prisustvovao ranije održanim ročištima na kojima se raspravljalo o produženju pritvora, a Sud je pisanim putem obavještavao da “odbija da se sprovede u prostorije Suda BiH”, a kao razloge navodi takozvani “detaljan pretres”, za koji je Odbrana pojašnjavala da vrijeđa njegova vjerska uvjerenja.

Optuženi se zbog toga nije pojavio ni na ročištu koje je održano 25. juna, kada su trojica ostalih negirali krivnju.

Prije izjašnjenja, sutkinja za prethodno saslušanje Enida Hadžiomerović je konstatovala da je Sud odbio prethodne prigovore Odbrane koji su izjavljeni na optužnicu.

Špago je, pored izjašnjenja, kazao kako je primio i razumio optužnicu, a predmet protiv njega, Mehmedike, Berkovića i Mezetovića će biti proslijeđen Sudskom vijeću, koje će zakazati početak suđenja u zakonski predviđenom roku.

Mehmedika je, prema navodima Tužilaštva, ostvario kontakt sa osobama iz Zapadne Evrope i dogovorio promet oružja i vojne opreme, te je, prema unaprijed dogovorenim ulogama, s drugim članovima grupe vršio kupoprodaju oružja od poznatih osoba na području Tuzlanskog, Zeničko-dobojskog i Sarajevskog kantona.

“U svojim namjerama su otkriveni i spriječeni prilikom kontrole od strane policijskih službenika, te je prilikom pretresa, pronađena i oduzeta veća količina oružja, municije, lovačkog naoružanja i opreme, između ostalog i ručni raketni bacač RPG-22, a koji predmeti i oružje su bili namijenjeni za dalju preprodaju”, saopćeno je iz Tužilaštva.

Mehmediku, Špagu, Berkovića i Mezetovića su u januaru 2020. uhapsili pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

Haris Rovčanin