Vijest

Nagodba po tužbi nakon oslobađajuće presude za ometanje rada pravosuđa

24. Juna 2021.14:41
Ročište po tužbi Milenka Krsmanovića za naknadu nematerijalne štete nakon presude Državnog suda, kojom je oslobođen optužbe za ometanje rada pravosuđa, odgođeno je kako bi njegov pravni zastupnik i Pravobranilaštvo Bosne i Hercegovine doradili nagodbu o vansudskom rješavanju spora.


Sud Bosne i Hercegovine. Foto: BIRN BiH 

Kako su na početku ročišta naveli advokat Damir Kočo i pomoćnik pravobranioca Tea Mrnjavac-Brkić, postignut je dogovor da se Krsmanoviću za neutemeljen pritvor u kojem je proveo 90 dana isplati 9.000 maraka, bez kamata, dok će se naknada za vrijeme provedeno pod mjerama zabrane ostvarivati u parničnom postupku.

Sutkinja Nada Papo je rekla da se odštetni zahtjev odnosi na pretrpljeni strah i duševne patnje te da se ne može odvajati samo dio koji se tiče neutemeljenog pritvora, jer postoji sudska praksa naknade i za ostale mjere, zbog čega su stranke u postupku navele da će nagodba biti dorađena.

Branilac Kočo je kazao da je Krsmanović bio pod mjerama zabrane koje su podrazumijevale zabranu napuštanja boravišta i sastajanja sa određenim osobama i koje su na snazi bile od septembra 2015. do maja 2017. godine.

Državni sud je u maju 2017. oslobodio Krsmanovića optužbe za ometanje rada pravosuđa, odnosno podstrekivanje na ubistvo advokata Muhidina Kape, kako bi ga spriječio da svjedoči protiv njega u predmetu ratnog zločina.

Prije toga je Tužilaštvo BiH optužilo Krsmanovića za ratni zločin protiv civilnog stanovništva, a predmet je ubrzo prebačen Okružnom sudu u Istočnom Sarajevu na daljnje procesuiranje.

Vrhovni sud Republike Srpske je u septembru 2018. pravosnažno oslobodio optužbe Krsmanovića da je 7. jula 1992. u selu Pedište (općina Sokolac) s jednim pripadnikom Vojske Republike Srpske (VRS) tukao oštećenog Muhidina Kapu, civila bošnjačke nacionalnosti s područja Rogatice, danas poznatog advokata, kao i da je s tim vojnikom došao do mjesta gdje je bio zarobljen Kapo, kojeg je opljačkao i odvezao prema Stanici javne bezbjednosti (SJB) Sokolac.

Naredno ročište je zakazano za 29. juli.

Haris Rovčanin