Vijest

Ohrabrujuća odluka o kažnjavanju neprimjerenog spota “Ujedinjene Srpske” za posmatrače izbora

7. Oktobra 2020.20:02
Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIK) na današnjoj hitnoj sjednici donijela je odluku da se iz izbornog preocesa isključi stranka “Ujedinjena Srpska”, a predsjednik ove stranke Nenad Stevandić novčano kazni sa 10.000 maraka, odlučeno je jednoglasno na sjednici koja je prenošena putem interneta.

Nenad Stevandić. Foto: N1

CIK je odluku donio nakon što je videospot snimila i na društvenim mrežama objavila “Ujedinjena Srpska”, smatrajući da je stranka prekršila Izborni zakon koji zabranjuje vrijeđanje i govor mržnje. CIK je ovoj stranci naredio i uklanjanje videospota sa društvenih mreža u kome se stereotipno prikazuju Albanci, Hrvati i Bošnjaci.

“CIK je u okviru svojih nadležnosti pokrenula postupak po službenoj dužnosti utvrđivanja odgovornosti ove stranke zbog osnovane sumnje za kršenje odredbi Izbornog zakona. Poslano je na izjašnjenje ovoj stranci i ova stranka je dostavila svoje izjašnjenje u kojem navodi da razlog spota nije izborna kampanja već poziv strankama na ujedinjenje”, rečeno je na javnoj sjednici Centralne izborne komisije.

Nenad Stevandić nije odgovorio na zahtjev Balkanske istraživačke mreže Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) za komentar odluke CIK-a. Za Srpsku novinsku agenciju (SRNA) Stevandić je rekao da je ovakva odluka neodrživa kao i da se radi o paraobavještajnoj igri.

“Sve je to paraobavještajna igra i rađeno je po nalogu DF-a i SDA. Odluka je neodrživa i sve će biti brzo pravno razjašnjeno. Članovi CIK-a ne znaju da sprovode izbore i stvaranjem afera pokušavaju da skrenu pažnju sa svoje nesposobnosti”, kazao je Stevandić, prenosi SRNA.

On je dodao i da je na djelu diskriminacija jednog naroda i njegovih legitimnih predstavnika, a kasnije je na svom Twitter nalogu naveo kako će tražiti sudsko odlučivanje odluke.

Tanja Topić, politička analitičarka iz Banjaluke, kaže za BIRN BiH da je ovakva reakcija Nenada Stevandića sasvim očekivana.

“Njegova reakcija je očekivana, ali mislim da je ovo jedan trenutak u kojem je Centralna izborna komisija morala reagovati i pokazati da se dosadašnje širenje mržnje, ksenofobije i čak fašizma moraju sankcionisati, a ne samo konstatovati, jer očito većina političara u BiH ne razumije drugi jezik osim sankcija”, govori Topić.

U Koaliciji “Pod Lupom”, u kojoj se bave građanskim, nestranačkim posmatranjem izbora u BiH, pozdravljaju ovakvu odluku CIK-a. Dario Jovanović, direktor projekta koalicije “Pod Lupom”, kaže da je ohrabrujuće to što je Centralna izborna komisija počela aktivnije sankcionisati izborne prijave. On dodaje da je CIK već reagovao na nekoliko njihovih prijava u ovom izbornom procesu.

“Radi se o jednom spotu koji je neprimjeren i nepotreban. Da li je kazna proporcionalna, po meni jeste, jer onakav spot objaviti u jednom i dalje vrlo osjetljivom društvu, jednom postkonfliktnom društvu je zaista jako neprimjereno”, navodi Jovanović.

“Ujedinjena Srpska” je sporni spot objavila 20. septembra ove godine, a on je odmah nakon objave na društvenim mrežama izazvao, uglavnom, negativne reakcije.

Članovi CIK-a nisu danas komentarisali odluku u javnosti.

    Vladimir Kovačević