Članak

Godinjak i ostali: Uzrok smrti projektil u potiljak

17. Oktobra 2017.13:15
Vještak sudske medicine kazao je na suđenju za zločine počinjene u Trnovu da je uzrok smrti Nenada Vasića projektil ispaljen u predjelu glave.

Željko Karan je naveo da je 2009. godine vršio forenzičku obradu posmrtnih ostataka Vasić Mare i Nenada. Kako je rekao, ostaci su nađeni na lokalitetu Dejčića kod Trnova, gdje su bili zakopani u plitkom grobu.

Govoreći o Mari Vasić, vještak je kazao da je veći dio skeleta ostao očuvan, ali su pojedine kosti izlomljene ili nedostaju. “Lomovi imaju karakteristike preloma nakon smrti. Ne mogu se vezati za uzrok smrti”, pojasnio je vještak.

Prema njegovim riječima, kosti glave Nenada Vasića su imale više lomova, zbog čega je donio zaključak da su nastali ispaljenim projektilom u dijelu potiljka. Dodao je da je na skeletu pronađeno i oštećenje nadlaktice nastalo projektilom.

“Može se zaključiti da je više projektila ispaljeno, sasvim moguće rafal”, zaključio je on.

Vještak Karan iznio je nalaz na suđenju Edhemu Godinjaku, Medarisu Šariću i Mirku Bunozi, kojima se sudi za zločine nad zarobljenicima i civilima na području Trnova. Na teret im je stavljeno učešće u zločinačkom poduhvatu s ciljem ubijanja i zatvaranja Srba u selima na području Trnova.

Prema optužnici, Godinjak je bio načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) Trnovo, Šarić komandant Štaba Teritorijalne odbrane (TO), a Bunoza komandant jedinica Hrvatskih obrambenih snaga (HOS).

Na ovom ročištu pročitane su i izjave tri svjedoka koji su u međuvremenu preminuli.

Neđo Tešanović je govorio o saznanjima koja ima o ubistvu članova svoje porodice u selu Ledići kod Trnova. Kako je napomenuo, od osobe bošnjačke nacionalnosti je saznao gdje su zakopana tijela Tešanovića, Vasića i Kenjića.

“Otišli smo u mjesto Javorska kosa… Vidim, izvaljena bukva i skresane grane prebačene preko tijela 12 ubijenih”, naveo je svjedok.

Slobodan Škrba je rekao da je, kao član Komisije za traženje nestalih osoba, provjeravao gdje su tijela ubijenih civila u Trnovu. Od Srećka Hadžiabdića, kako je kazao, saznao je za neke grobnice, kao i da se ukup vršio uz pomoć građevinskih mašina.

“Bio sam na lokalitetu Javorske kose, gdje su nađene dvije grobnice – sa sedam i pet tijela”, ispričao je on.

Neđo Vojin je govorio o smrti punca Janka Popovića u selu Gornja Presjenica kod Trnova. Za njegovu smrt svjedok je, kako je rekao, u ljeto 1992. saznao od ženske osobe koja ga je pronašla ispred kuće.

“U augustu 1993. s njegovim bratom sam otišao u Gornju Presjenicu. Pronašli smo ga ispred izgorene kuće. Glava je bila pola metra od tijela. Lobanja prelomljena i pored čekić”, posvjedočio je Vojin.

Suđenje se nastavlja 31. oktobra.

Emina Dizdarević Tahmiščija