Članak

Vojna policija odvela teroriste iz Čeljeva

18. Maja 2016.12:24
Na suđenju za zločine počinjene u općini Čapljina, svjedoci Tužilaštva BiH, civilni i vojni policajci, pričali su o zarobljavanju Bošnjaka tokom policijske akcije u selu Čeljevo u julu 1993. godine.

Svjedok Miro Ljuban bio je jedan od pripadnika Vojne policije Hrvatskog vijeća obrane (VP HVO) koji su poslani u selo Struge kako bi, kako je kazao, provjerili i priveli grupu ljudi koja je upala u to mjesto. Prije njih su već na lokaciji bili civilni policajci.

Svjedok je sa još trojicom pripadnika VP-a bio na desnoj strani obale, gdje je čuo kako neko megafonom poziva na predaju. U tom trenutku ka njima je iz šume na suprotnoj obali krenuo čovjek u šorcu i košulji.

“Pustili smo ga da nam se približi i povikao sa mu: ‘Stoj, Vojna policija HVO!’ On je stao i pitao može li preći preko rijeke gdje je pliće. Kada sam mu dopustio, počeo je bježati natrag. Tada se čuo kratak rafal. Bacio sam se u zaklon i nakon nekoliko minuta sam vidio da čovjek leži. Podigao je ruku i tražio pomoć”, rekao je svjedok.

Čovjek u šorcu koji je krenuo prema policajcima u rukama je držao iskaznicu pripadnika HVO-a. Na njoj je, kako je kazao svjedok, pisalo “Aladin Veledar”.

“Oko nas je bilo nekoliko policajaca, njihovo je vozilo bilo najbliže. Čovjek je bio ranjen u ruku i slabinu. Ubacili smo ga u vozilo, a oni su ga prebacili u Policijsku stanicu u Čapljini”, ispričao je svjedok, dodavši da se odmah nakon toga uputio u bazu u Domanovićima.

Rekao je da je nakon nekoliko dana čuo da je ranjenik izvjesni Major, da je u selu bilo još zarobljenih, da su neki i ubijeni, a nije saznao ko je to uradio.

Ljuban je kazao da je po povratku usmeno obavijestio svog zapovjednika o hapšenju Majora. Njegov zapovjednik, kako je rekao, u mjesečnom izvještaju napisao je kako je u Čeljevu “locirana i likvidirana diverzantska grupa”. Sudsko vijeće je insistiralo da svjedok pojasni ko je zapovjednika obavijestio o likvidaciji grupe, na što on nije imao odgovor.

Obrane optuženih su od svjedoka tražile detalje o okolnostima koje su dovele do sukoba između HVO-a i Armije BiH (ABiH) na području Čapljine. Svjedok Ljuban je potvrdio da je prije akcije u Strugama bilo nekoliko akcija diverzanata ABiH, poput miniranja puta M-6 ili ubistva vojnika HVO-a, te da je zbog toga izdata naredba da se Bošnjaci pripadnici Brigade “Knez Domagoj” HVO-a razoružaju i izoliraju.

Za zločine počinjene na području Čapljine optuženi su Nikola Zovko kao bivši komandir Policijske stanice (PS) u Čapljini, Petar Krndelj kao pomoćnik komandira, Krešo Rajič kao komandir voda VP-a i Ivica Čutura kao operativni radnik u PS-u Čapljina.

U optužnici se navodi da su pripadnici PS-a Čapljina, kojima je rukovodio optuženi Krndelj, te vojni policajci HVO-a 19. jula 1993. učestvovali u akciji u selu Čeljevo (općina Čapljina), tokom koje su ubijena tri bošnjačka civila.

Svjedok Tužilaštva Željko Arar bio je vođa prometnog sektora u PS-u Čapljina i učestvovao je u akciji u Čeljevu. Arar je, nakon što je pojasnio organizacijsku strukturu u stanici, kazao da je na dojavu da se u Čeljevu nalaze teroristi, prvi u izvidnicu otišao stariji dežurni policajac Berko Karačić, koji je živio u tom selu.

Nakon njegovog povratka u stanicu, oko dva sata ujutro su pozvani policajci i pred zoru poslani u selo. Sa svjedokom je, kako je kazao, tokom cijele akcije bio Petar Krndelj, koji je tri puta megafonom pozivao na predaju.

“Tada se čuo kratak rafal s druge strane. Tamo su bili naši policajci i VP. Otamo se čulo: ‘Predao se.’ Jedan čovjek je odvezen u stanicu policije, neki Veledar kojeg su zvali Major. Nakon toga, kako se povlačimo, vidimo tri osobe kako se predaju s rukama iznad glave. Imale su na sebi dijelove uniformi i civilnu odoru. Njih je odvela VP”, kazao je svjedok.

Nakon predaje, pojasnio je svjedok, Krndelj je rekao da idu nazad u stanicu. “Dok smo mi tu bili, nije bilo pucnjave”, dodao je svjedok.

U stanici je svjedok, kako je kazao, zatekao zarobljenog ranjenika, kojeg je policija odvela u Dom zdravlja i onda ga je preuzela VP.

“Za ostalu trojicu sam kasnije čuo da su Veledari. Njih je odvela VP jer su bili vojni obveznici. Tako smo zaključili na osnovu njihovih godina”, izjavio je svjedok.

Obrana Petra Krndelja tražila je od svjedoka da potvrdi kako je njihov branjenik, u vrijeme, prije i nakon akcije, bio premješten u Mostar, gdje je u Šantićevoj ulici rukovodio vodom policije. Svjedok je kazao da je to tačno, da misli da je Krndelj u akciji bio jer je upravo iz Čeljeva, a da ga je na sastancima mijenjao Velimir Popović.

Krešo Rajič je pitao svjedoka jesu li bila tri ili četiri zatvorenika, te šta je tokom patrole prije akcije zaključio Berko Karačić.

“Da li je moguće da je prije akcije, pred kućom Vejsila Veledara, ubijen Amel Veledar zvani Daba, je li moguće da se to desilo ispred kuće?”, pitao je Rajič, na što je svjedok odgovorio da nije moguće jer su se predala trojica ljudi.

Svjedok je istaknuo da je čuo da je nešto nađeno i da bi to mogla biti tijela tih ljudi. “Nađena su dva tijela”, dodao je svjedok.

Nastavak suđenja zakazan je za 25. maj.

Nedim Hasić