Vojiću i Mešiću po sedam godina zatvora

16. Marta 2016.00:00
Sud BiH osudio je na po sedam godina zatvora Adila Vojića i Bekira Mešića za ratni zločin protiv civilnog stanovništva počinjen na širem području bihaćke regije.

This post is also available in: English

Vojić i Mešić su proglašeni krivim da su, kao pripadnici 501. brigade Petog korpusa Armije BiH (ABiH), u noći između 1. i 2. maja 1994. godine, sa još jednom osobom, silovali jednu žensku osobu.

Vijeće je zaključilo da su optuženi sa drugim osobama odveli oštećenu iz kuće na jednu livadu. Mešić, Vojić i još jedna osoba su, prema presudi, oborili oštećenu na zemlju i strgnuli joj farmerke i donji veš, a potom je naizmjenično silovali.

Nakon toga, kako je Vijeće utvrdilo, Mešić je tjerao komšiju oštećene Boru Boričića da je seksualno zlostavlja, a pobjegli su nakon što se pojavila policija.

“Vijeće je presudu donijelo prvenstveno na iskazu oštećene D-1, koja je na iskren i uvjerljiv način opisala silovanje na poljani Ceraci”, kazao je predsjedavajući Vijeća Zoran Božić, istaknuvši kao bitna i svjedočenja Bore Boričića i Mirka Hajdukovića.

Manje razlike u iskazima nisu, prema ocjeni Vijeća, bile odlučujuće za utvrđivanje krivice.

Božić je napomenuo da je D-1 odmah 2. maja 1994. godine prijavila da je silovana i nedvosmisleno identifikovala Vojića i Mešića, između ostalih.

“Ona je optužene poznavala, bila je u dobrim odnosima sa njihovim roditeljima i braćom”, naveo je Božić.

Vijeće nije prihvatilo tezu Odbrane da je u ovom slučaju riječ o presuđenom djelu, jer su osuđeni pred sudom u Bihaću 1994. godine.

Božić je objasnio da su u tom predmetu Vojić i Mešić sa drugima osuđeni za nasilničko ponašanje u kući oštećene a ne za silovanje, koje je uslijedilo nakon što su je odveli na livadu.

Vijeće takođe nije prihvatilo kao vjerodostojne svjedoke Odbrane, jer smatra da su kao saizvršioci u nasilničkom ponašanju namjeravali da skinu krivicu sa optuženih.

Presudom su Vojić i Mešić obavezni da žrtvi isplate 28.000 konvertibilnih maraka na ime nematerijalne štete u roku od 90 dana nakon pravosnažnosti presude.

Vijeće se rukovodilo nalazom vještaka koji je zaključio da je životna sposobnost oštećene smanjena za 60 odsto. Za dio odštetnog zahtjeva po drugim osnovama, Vijeće je oštećenu uputilo na parnicu.

Vijeće je Vojića i Mešića proglasilo krivim po zakonu bivše Jugoslavije, koji je važio u vrijeme počinjenja djela i koji je blaži po počinioca.

Optuženi nisu prisustvovali izricanju presude, a na danas izrečenu prvostepenu presudu postoji mogućnost žalbe Apelacionom odjeljenju Suda BiH.

Marija Taušan


This post is also available in: English