Dokazi o oduzetom oružju

14. Januara 2016.00:00
U nastavku suđenja za zločine počinjene na području općine Hadžići, Odbrana Mustafe Đelilovića uložila je materijalne dokaze, među kojima su dokumenti o oružju i materijalno-tehničkim sredstvima oduzetim od srpskog stanovništva u Tarčinu i Pazariću.

This post is also available in: English

Braniteljica Edina Rešidović uložila je fotodokumentaciju o oružju i materijalno-tehničkim sredstvima, te dokumentaciju u kojoj je navedeno da je oduzeta od “ekstremista Srpske demokratske stranke (SDS) u Tarčinu i Pazariću”.

Među uloženim dokazima je i dokumentacija o vođenju krivičnih postupaka protiv zatvorenika “Silosa”, kao i krivične prijave podnijete okružnim vojnim tužilaštvima u Sarajevu i Mostaru zbog nedozvoljenog držanja oružja i eksplozivnih sredstava.

Rešidović je pojasnila da su ovi dokazi vezani za tačke optužnice koje se odnose na protivpravno zatvaranje i oduzimanje prava na pravično suđenje.

Osim Đelilovića, za zločine počinjene na području općine Hadžići sudi se Fadilu Čoviću, Mirsadu Šabiću, Neziru Kaziću, Bećiru Hujiću, Halidu Čoviću, Šerifu Mešanoviću i Nerminu Kalemberu. Oni su, prema optužnici, bili pripadnici vojne i policijske vlasti, upravnici ili stražari u logorima.

Optuženi su za nezakonito zatvaranje, nečovječno postupanje, fizičku i duševnu patnju te odvođenje zatočenika na prinudni rad.

Đelilovićeva Odbrana je na ovom suđenju uložila i dokaze o statusu zarobljenika i nadležnostima nad zarobljenicima u “Silosu”.

Rešidović je navela da se nekoliko dokaza odnosi na kredibilitet svjedoka Optužbe.

Na početku suđenja Odbrana optuženog Đelilovića je kazala da je odustala od ulaganja nekoliko dokaza, a do sada su u spis uvrštena ukupno 663 materijalna dokaza.

Tužilaštvo BiH nije prigovaralo na većinu uloženih dokaza, a za neke su rekli da su nerelevantni, nezakoniti i neautentični.

Nastavak suđenja zakazan je za 21. januar, kada će biti saslušan prvi svjedok Odbrane Fadila Čovića.

Albina Sorguč


This post is also available in: English